Stratejik projeksiyonlar bağlamında Kobi’lerde finansman araçları kullanımı - Zor, İsrafil; Akın, Adnan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2008)
Bu çalışmanın amacı, özkaynaklar dışındaki finansman araçlarının kullanımında KOBİ’leri ayrıştıran faktörleri incelemektir. Ankara, OSTİM Organize Sanayi Bölgesindeki imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin sahipleri ile yapılan anket çalışmasından elde edilen veriler, diskriminant analizi ile değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, finansman araçlarını kullanan ve kullanmayan KOBİ’leri ayrıştırmada en önemli faktörler; finansman araçlarının kullanım amaçları, işletmede yaşanan finansal sorunlar ile finansman araçlarından faydalanamama nedenleri ve bu araçlar hakkındaki bilgi düzeyi olarak belirlenmiştir. İhracat, hukuki statü ve işletme sahibinin yaşı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş, ancak stepwise diskriminant analizinde bu değişkenler fonksiyona girememiştir. İşletme sahibinin eğitim seviyesi, işletmenin yaşı, personel sayısı ve muhasebe-finansman departmanının varlığı değişkenleri ise istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Usage of financial instruments in smes
Keywords: KOBİ; Finansman Araçları; Diskriminant Analizi