Konkur atı yetiştiriciliğinde besleme maliyetlerinin belirlenmesi üzerine bir çalışma - Soylu, Kasım; Ural, Yılmaz (My University, 2017)
Bu çalışma, konkur atı yetiştiriciliğinde besleme maliyetlerinin dönemsel olarak tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyalini Bursa’nın Gemlik ilçesinde kurulu bulunan Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezine bağlı At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığında mevcut tay, kısrak ve aygırlara verilen yem materyallerinin miktarı ve kayıtlardaki birim maliyetleri oluşturmuştur. Araştırmada 36 aya kadar bir tayın toplam besleme gideri 3,811.40 US$, ayrıca çalışmayan, hafif çalışan, orta çalışan, ve ağır çalışan bir atın bir yıllık toplam besleme gideri sırasıyla 657.64 US$, 898.36 US , 1 , 1 5 7 . 5 6 U S ,1,157.56US ve 1,408.31 US$ olarak tespit edilmiştir. Çalışmada gebe kısrak (11 ay), emziren kısrak (6 ay) ve aşım sezonundaki aygır (6 ay) için toplam dönemsel besleme gideri sırasıyla 1,540.78 US$, 984.19 US v e 8 7 6 . 9 8 U S ve876.98US olarak bulunmuştur. Araştırma kapsamında 36 aya kadar bir tayda yem materyallerinin toplam besleme giderleri içerisindeki payları sırasıyla %31,63 ile tay büyütme yemi, %23,65 yulaf, %16,50 eklem katkı maddesi, %15,18 kuru yonca, %7,05 kuru ot, %2,86 Vitamin-mineral ve aminoasit kompleksi, %2,40 süt ikame yemi ve %0,72 yalama taşı olarak saptanmıştır.

This study performed in order to periodically determine the feeding costs at the jumping horse breeding. The materials of the research were composed of the quantity of the feed materials given to the foal, mare and studhorses available in the Horse Production and Training Battalion Command allied with the Military Veterinary School and Training Center established in Bursa and unit costs in the records. Total breeding expense of a foal, up to 36 months, was determined as US$ 3,811.40 besides this; total annual breeding expense of a non-training, lightly training, moderately training and hard training were respectively determined as US$ 657.64, US$ 898.36, US$ 1,157.56 and US$ 1,408.31. Total breeding expenses of pregnant mare, breastfeeding mare and studhorse in mating season were respectively determined as US$ 1,540.78, US$ 984.19, US$ and 876.98. The proportions of the feed materials in the total breeding expenses of a foal, up to 36 months were determined as follows; 31,63% for foal grower feed, 23,65% for oat, 16,50% for joint additives, 15,18% for dried alfalfa, 7,05% for hay, 2,86% for vitamin-mineral and amino-acid complex, 2,40% for milk replacer and 0,72% for licking block.
A study on determination of the feeding costs in jumping horse breeding
Keywords: Besleme Maliyeti; Yem; At Yetiştirme; Konkur Atı; Feeding Cost; Feed; Horse Breeding; Jumping Horse