In vivo ve in vitro şartlarda cyclophosphamide mutajenitesi ile çinko etkileşiminin umu test sistemi ile ratların idrarlarında incelenmesi - Ayhancı, Adnan; Mercangöz, Ayşe; Ceyhan, Emre; Yolay, Emre (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2008)
Çalışmamızda ön tedavide sitotoksik ilaçlara karşı hücre direncini arttırmak için iyi bir aday olduğu öne sürülen çinkonun 3000 pg/kg ve 6000 pg/kg dozlarını kullanarak cyclophosphamide ‘in (CY) antineoplastik etkinliğini düşürmeden toksisitesini azaltmayı ve daha yüksek dozlarda kullanılarak daha güçlü bir terapotik etkinliğin sağlanması amaç edinildi Bu deneysel çalışmada in vitro olarak ZnCl2’ün 3000 ve 6000 pg/kg dozları ile CY’in 2500, 5000, 10000, 20000, 150000 pg/kg dozları ve bu dozlar dahilindeki kombinasyonları Umu-test sistemi kullanılarak genotoksik ve mutajenik değerlendirmeleri yapıldı. Çalışmamızın ikinci aşamasında ise in vivo olarak 150000 pg/kg CY, 150000 pg/kg CY + 3000 pg/kg ZnCÜ 150000 pg/kg CY + 6000 pg/kg ZnCl2 enjekte edilen sıçanlardan alınan idrar örnekleri yine umu test sistemi ile değerlendirildi. Umu test sistemi ile CY ve CY + ZnCl2 kombinasyonlarının ve yine idrar örneklerinin bakteri test sistemleri ile verdikleri sonuçlar genotoksik/mutajenik etki yaratmadığı gözlendi. Elde edilen deneysel değerler kontrol olarak kullanılan 4NQO pozitif mutajen maddesinin sonuçlarına yakın veya iki katı sonuçlar vermemiştir. Sonuç olarak deneyde kullandığımız maddelerin genotoksik/mutajenik etkileri bu uygulanan yönlendirilmiş mutasyon deneyleri ile cevap vermemiştir.Ancak diğer kısa zamanlı ve uzun zamanlı testler ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Çalışmalarımız bu doğrultuda devam etmektedir.
In vitro and in vivo conditions research of cyclophosphamide mutagenicity and zinc interaction by umu test system using rat urine samples
Keywords: Genotoksik Aktivite, Cyclophosphamide, Çinko, Umu- test