Milli Mücadele Tarihi Araştırmalarında Mahkeme Kayıtlarının Kaynak Olarak Kullanılması ve Afyonkarahisar Örneği - Sarısaman, Sadık (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2004)
Cumhuriyet tarihçileri Milli Mücadele tarihi araştırmalarında mahkeme kayıtlarını yeterince kullanmamışlardır. Biz bu makalede bu ana kaynağa işaret etmek istedik. Mahkeme kayıtları aynı zamanda yerel tarih araştırmaları açısından da önemli belgelerdir. Bu belgelerden Yunanlıların işgal dönemindeki hukuk dışı uygulamalarını ve yaptıkları zulümleri ortaya koymak mümkündür. Hatta zaman zaman şehitlerin kimliklerine ulaşmak dahi söz konusu olabilmektedir.

In general, the Turkish Republic area historians have not used enough the se’riye courts registers at the studies of Turkish National Struggle History. We wanted to point out this source. The Se’riye Courts registers are very important to local history studies too. From registers, it is possible to put forward the Greeks illegal executions and their cruelties under the military occupation. Moreover, it is enable to reach the martyrs’ identities time to time too.
Keywords: Afyonkarahisar; Yunan Zulmü; Mültezim; Düyun-ı Umumiye