Possible language teacher selves and their contribution to foreign language speaking anxiety: a study over English language teaching and English language and literature departments - Vural, Haldun (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Yabancı bir dilde söyleşiye başlamak için kanıksanmış iki engel vardır; incelik ve utangaçlık. Bu gerçekle üniversite seviyesindeki öğrencilerde de karşılaşmak mümkündür. Üniversite öğrencilerinin iletişim edimi eksikliği bu utangaçlık ve yüksek konuşma kaygısı ile açıklanabilir. Bir topluluk önünde konuşmak kişinin kendi dilinde olsa bile zordur. Bu yüzden, öğretmenler öğrencilerinin İngilizce konuşma kaygı nedenlerinden haberdar olurlarsa, derslerinde daha verimli olabilirler ve o ders için en etkin öğretim teknik ve yöntemlerini belirleyebilirler. Konuşma kaygısı ve konuşma öz-yeterliği yabancı dil öğreniminin en genel problemleridir denebilir. Bu çalışmanın hedefleri İngiliz Dili Eğitimi ile İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencilerinin yabancı dil konuşma kaygı (YDKK) seviyeleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığının araştırılması, iki bölüm arasında YDKK değişkenleri arasındaki korelasyonun derecesinin ve çeşidinin saptanması ve YDKK derecesinin bölümlere göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Bu çalışma karşılaştırmalı ve korelasyonel özellikler taşıyan nicel bir araştırmadır. Veriler İngiliz Dili Eğitimi ile İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencilerinin doldurduğu üç anket ile toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre İngiliz Dili Eğitimi ile İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencilerinin yabancı dil konuşma kaygı seviyeleri arasında anlamlı bir farklılık vardır ve İngiliz Dili Eğitimi bölümü öğrencileri İngilizce konuşurken İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencilerinden daha az kaygı yaşamaktadır.

Even in one's native language, speaking in front of others might be difficult. Therefore, it may be said that if teachers are aware of the reasons for their students’ English-speaking anxiety, they can choose the best teaching strategies and techniques to use in their lessons. The current study's objective is to determine whether students in the English Language Teaching (ELT) and English Language and Literature (ELL) departments have significantly different degrees of anxiety when speaking in a foreign language.; to investigate the degree and type of relations between these FLSA variables of two departments; and to find out how much FLSA the students have and whether their level of apprehension when speaking a foreign language varies depending on the departments they are in. The study has the features of quantitative research design. Data are collected from fourth-year students in the departments of English Language Teaching and English Language and Literature. The results demonstrate that there is a substantial difference between ELL and ELT students' levels of anxiety while speaking English.
Olası yabancı dil öğretmen benlikleri ve yabancı dil konuşma kaygısına katkıları; İngiliz dili eğitimi ve İngiliz dili ve edebiyatı bölümleri üzerine bir çalışma
Keywords: İngiliz Dili Eğitimi; İngiliz Dili ve Edebiyatı; Yabancı Dil Konuşma Kaygısı; Öğretmen Benlikleri; English Language Teaching (ELT); English Language and Literature; Foreign Language Speaking Anxiety; Language Teacher Selves