Büyük işletmelerin web sitelerinde yer alan misyon ve vizyon ifadelerinin pazar odaklılık açısından incelenmesi - Sabuncuoğlu, Ayda; Gök, Osman (Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2008)
Stratejik yönetim uygulamalarında misyon ve vizyon ifadeleri, firmanın temel varlık nedenini, değerlerini, hedeflerini ve önceliklerini yansıtan önemli tanımlamalardır. Bu belgelerin ışığında firma, odak olarak belirlenen doğrultuda strateji, plan ve politikalarını oluşturur ve faaliyetlerine yön verir. Bir firma stratejisi olarak son yıllarda oldukça ilgi çeken pazar odaklılığın temelinde, müşteriler, rakipler, tedarikçiler gibi pazar değişkenleri için sürekli bilgi toplanması ve işletme içinde bu bilgilerin hızla yayılarak topyekün bir firma kültürü ve davranışı halinde pazara odaklı olunması amacı yatmaktadır. Çalışmada Türkiye'nin en büyük 500 firmasının internet siteleri incelenerek, misyon ve/veya vizyon ifadelerine sitelerinde yer veren 245 tanesinin tanımlamaları analiz edilmiş ve firmaların stratejik yönelimlerini gösteren bu belgelerde pazar odaklı ifade ve göndermelere yer verilme sıklığı içerik analizi yöntemi yardımıyla ölçülmeye çalışılmıştır. Tanımlamaların büyük çoğunluğunda ortak eksen, “faaliyet gösterilen sektörde üretim kaynaklarını verimli kullanıp yüksek kaliteli ürün/hizmet üreterek müşteri beklentilerini karşılamak (aşmak) ve sektöründe lider bir firma olmak” şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Keywords: Misyon; Web; İşletme; Vizyon; Pazar