Psikolojik sermaye ve iş yaşam kalitesinin örgütsel özdeşleşmeye etkisi: Afyonkarahisar’daki otel işletmeleri örneği - Soybalı, Hasan Hüseyin; Akerik, Merve (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Bu araştırmanın amacı; psikolojik sermaye ve iş yaşam kalitesinin örgütsel özdeşleşmeye etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini Afyonkarahisar’daki beş yıldızlı otel işletmeleri işgörenleri oluşturmakta olup, evren üzerinden örneklem alınarak araştırma gerçekleştirilmiş ve 418 işgören anketi değerlendirilmeye alınmıştır. Araştırma amacına uygun olarak anket tekniği ile toplanan verilerin analizinde; yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, güvenirlik analizi, faktör analizi, korelasyon matrisi testi ve çoklu doğrusal regresyon testi yöntemleri tercih edilmiştir. Elde edilen araştırma bulguları kapsamında; psikolojik sermaye ve iş yaşam kalitesinin örgütsel özdeşleşmeye anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır. Buna ek olarak psikolojik sermaye ile iş yaşam kalitesi arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı ilişki olduğu sonucuna da ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulardan hareketle işletmelerin işgörenlerinin psikolojik sermaye algıları ile iş yaşam kalitesi algılarını yükseltebilmeleri için kaliteli bir iş yaşamı ile işgörenlere memnun ve mutlu olabilecekleri çalışma ortamı sağlanması, teknoloji ve yeniliklerin takip edilerek, iş yaşam kalitesini geliştirici faaliyetler düzenlenmesi gibi gerekli koşulların sağlaması önerilmektedir.

The purpose of this research was to reveal the effect of psychological capital and quality of work life on organizational identification. The universe of the research consists of the employees of the five-star hotel businesses in Afyonkarahisar, and the research was carried out by taking a sample from the universe and the questionnaire of 418 employees was evaluated. In the analysis of the data collected by the survey technique in accordance with the research purpose; percentage, frequency, arithmetic mean, standard deviation, reliability analysis, factor analysis, correlation matrix test and multiple linear regression test methods for difference analysis has been. Within the scope of the research findings obtained; It has been determined that psychological capital and quality of work life have a significant effect on organizational identification. In addition, it was concluded that there is a moderately positive and significant relationship between psychological capital and quality of work life. Based on the findings obtained in the research, in order for enterprises to increase their employees' perceptions of psychological capital and the quality of work life, it is recommended to provide necessary conditions such as, provision of a working environment where employees can be satisfied and happy with a quality working life and improving the quality of work life by following latest technology and innovations.
The effect of psychological capital and quality of work life on the organizational identification: The case of hotel enterprises in Afyonkarahisar
Keywords: Psikolojik Sermaye; İş Yaşam Kalitesi; Örgütsel Özdeşleşme; Otel İşletmeleri; Afyonkarahisar; Psychological Capital; Quality of Work Life; Organizational Identification; Hotel Enterprises