Hisse senedi getirileri ve reel sektör arasındaki ilişki: Ampirik bir çalışma - Aydemir, Oğuzhan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2008)
Finansal gelişme ile reel ekonomi arasındaki ilişki uzun yıllar araştırmacılar için ilgi çekici bir konu olmuştur. Bu çalışmada da hisse senedi getirileri ile reel sektör arasındaki nedensellik ilişkisi Hata Düzeltme Modeli (ECM) ve Standart Granger Nedensellik Testi yardımıyla araştırılmıştır. 1998 yılı ilk çeyreği ile 2008 yılının ikinci çeyreği arasında döneme ait İMKB100 endeksi ve reel sektörü temsilen GSYİH, özel kesim tüketim harcamaları ve özel kesim yatırım harcamaları kullanılmıştır. Araştırma bulguları, hisse senedi getirileri ile GSYİH ve özel kesim tüketim harcamaları arasında uzun dönemli ilişki ve aynı zamanda iki yönlü bir Granger nedenselliğin olduğunu göstermektedir. Ayrıca, hisse senedi getirilerinden özel kesim yatırım harcamalarına doğru tek yönlü bir nedensellik tespit edilmiştir.
Keywords: Finansal Gelişme; Reel Sektör; Yatırım Harcamaları; Tüketim Harcamaları; Granger Nedenselliği