Web 2.0 araçları ile işlenen kesirler konusunun ilkokul öğrencilerinin dijital teknoloji kullanımına, matematik öğrenmeyi sevmesine ve matematik dersi motivasyonlarına etkisi - Şen, Sarıyıldız, Fatma (Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü)
Bu çalışmada ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin matematik dersinde Web 2.0 araçlarıyla işlenen “Kesirler” konusunun öğrencilerin dijital teknoloji kullanımına, matematik öğrenmeyi sevmesine, matematik motivasyonuna etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Afyonkarahisar ilinde bir devlet ilkokulunda öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi için uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desen kapsamında ön test-son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Nicel araştırma ile yürütülen bu çalışmada veri toplama aracı olarak “Matematik Öğrenme Sürecinde Dijital Teknoloji Kullanımı Ölçeği”, “Matematik Öğrenmeyi Sevme Ölçeği” ve “Matematik Dersi Motivasyon Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann- Whitney U-Testi, Wilcoxon Signed Ranks Test, Bağımsız Grup t-testi ve Bağımlı Gruplar t-testi kullanılmıştır. Araştırmada, Matematik dersini Web 2.0 araçlarıyla işlemenin öğrencilerin matematiği sevmesine olumlu katkı sağladığı, motivasyonlarını artırdığı ve dijital teknoloji kullanımına olumlu yönde etki sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.

This study aims to determine the effect of teaching the topic of “Fractions” in mathematics lessons to fourth-grade elementary school students using Web 2.0 tools on students' use of digital technology, their enjoyment of learning mathematics, and their motivation to learn mathematics. The study group consisted of fourth-grade students attending a public elementary school in Afyonkarahisar province during the 2023-2024 academic year. An appropriate sampling method was used for the study sample. The study employed a pre-test-post-test control group model within the framework of a quasi-experimental design, one of the quantitative research methods. In this quantitative research study, the “Scale of Digital Technology Use in the Mathematics Learning Process”, “Scale of Enjoyment of Mathematics Learning” and “Mathematics Course Motivation Scale” were used as data collection tools. The Mann-Whitney U-Test, Wilcoxon Signed Ranks Test, Independent Groups t-test and Dependent Groups t-test were used in the analysis of the data. The study concluded that teaching mathematics using Web 2.0 tools has a positive impact on students' enjoyment of mathematics, increases their motivation, and positively influences their use of digital technology.
The effect of fractions subject taught with web 2.0 tools on primary school students' use of digital technology, their like of learning mathematics and their motivation for mathematics course
Keywords: Web 2.0 Araçları; Matematik; Kesirler; İlkokul Öğrencileri; Web 2.0 Tools; Mathematics; Fractions; Elementary School Students