Küresel Entegrasyonun Kadın İstihdamı Üzerine Etkisi: Ampirik Bir İnceleme - Demirtaş, Gökhan; Yayla, Nuray (My University)
Küreselleşme, kadın istihdamını özellikle ekonomik, siyasal ve sosyal bütünleşme olmak üzere birkaç farklı kanaldan etkilemektedir. İlk olarak artan ekonomik entegrasyon, kadın istihdam olanaklarını iyileştirmektedir. İkinci olarak siyasal entegrasyon, kadın haklarının gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Son olarak sosyal entegrasyon, kadının toplum içindeki rolünü değiştirmektedir. Bu çalışmanın amacı, küresel entegrasyonun kadın istihdamı üzerine etkisini 113 ülke ve 1995-2012 yılları arasındaki dönem için incelemektir. Bu amaçla panel veri analizine dayalı sabit etkiler ve rassal etkiler modellerine göre tahmin yöntemleri kullanılmıştır. Analizde ülkeler OECD ülkeleri ve gelişmekte olan ülkeler olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılmıştır. Kadın istihdamını belirleyen faktörler, doğurganlık, bağımlılık oranı, erkek işsizlik oranı, enflasyon, ekonomik büyüme olarak belirlenmiştir. Küreselleşme değişkeni olarak ise dış ticaret, doğrudan yabancı yatırımlar ve KOF endeksi kullanılmıştır. Çalışmanın dört temel sonucu bulunmaktadır. İlk olarak OECD ülkeleri için oluşturulan modelde küreselleşme değişkenlerinin tamamı kadın istihdamı üzerinde pozitif etkiye sahiptir. İkinci olarak doğrudan yabancı yatırımlar hem OECD ülkelerinde hem de gelişmekte olan ülkelerde kadın istihdamını pozitif yönde etkilemektedir. Üçüncü olarak gelişmekte olan ülkelerde dışa açıklık oranı ve ithalat kadın istihdamını negatif etkilerken ihracatın herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Son olarak gelişmekte olan ülkelerde ekonomik ve sosyal küreselleşme endeksleri kadın istihdamı üzerinde herhangi bir etkiye sahip değildir.

Globalization affects women's employment in several different channels, namely economic, political and social integration. First, increasing economic integration promotes women's employment opportunities. Second, political integration plays an important role by contributing to the development of women's rights. Finally, social integration changes the role of the women in the society. The aim of this study is to examine impact the of global integration on women’s employment at 113 countries for the period between 1995 to 2012 years. For this purpose, based on the fixed effects panel data analysis and estimation methods are used according to the random effects model. The analysis is divided into two different categories of countries, including OECD countries and developing countries. The factors determining women’s employment are identified as fertility, dependency ratio, the male unemployment rate and inflation. Foreign trade, foreign direct investment and the KOF index are used as globalization variables. There are four main results of the study. First of all variables in the models of globalization for OECD countries has a positive effect on women's employment. Secondly, foreign direct investments affects women’s employment positively both in developing countries and OECD countries. Thirdly, the rate of openness in developing countries and import effect women’s employment negatively. On the other hand, export doesn’t have any effect on that. Finally, economic and social globalization indices in developing countries don’t have any effect on women’s employment.
The Effect of Global Integration on Women’s Employment: An Empirical Investigation
Keywords: Kadın İstihdamı; Küreselleşme; Panel Veri Analizi; Women’s Employment; Globalization; Panel Data Analysis