Ülke riskinin, doğrudan yabancı yatırımlar üzerindeki etkisi (1984-2003 dönemi Türkiye değerlendirmesi) - Kırankabeş, Mustafa Cem (Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2005)
Yabancı yatırımcıların bir ülke için yatırım kararı alırken, dikkat ettikleri birçok değerlendirme kriteri vardır. Bunların başında ülke riski gelmektedir. Ülke riski, ekonomik, politik ve finansal koşullardan kaynaklanan bütün olumsuzlukları kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı; ülkemiz için önemli sorun oluşturan sermaye yetersizliği konusuna çözüm olabilecek doğrudan yabancı yatırımların, ülke riski faktörlerinden hangisi veya hangilerinden ne düzeyde etkilendiğini tespit etmektir. Çalışmada ülkemiz için ülke riskinin doğrudan yabancı yatırımlara etkisini 1984 ile 2003 yılları arasında değerlendirmeye çalışılmıştır.
Keywords: Ülke Riski; Doğrudan Yabancı Yatırımlar; Türkiye