Afyon Bölgesi Koyunlarında Ayak Hastalıkları Prevalansının Araştırılması - İn, Meliha; Sarıtaş, Zülfikar Kadir (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2014)
Bu çalışmada Afyon Bölgesindeki koyunlar ayak hastalıkları yönünden incelendi. Araştırmada 9877 (%95.65) dişi, 450 (%4.35) erkek hayvan olmak üzere toplam 10327 hayvan muayene edildi. Araştırma ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki aşamada gerçekleştirildi. Muayene edilen 10327 hayvanın 271’inde ayak lezyonu saptanmıştır. Lezyonların %66.04’u ilkbahar döneminde, %33.94’i sonbahar döneminde görülmüştür. Bu da göstermiştir ki merada otlayan hayvanlarda ayak hastalığı görülme oranı ağılda barındırılan hayvanlarda ayak lezyonu görülme oranından daha azdır. Toplam hasta hayvanlardaki lezyonların %61.99’ si ön ayakta, %38.01’si arka ayakta tespit edilmiştir.Ayak lezyonlarının %53.13’ü tırnak deformasyonu olurken, %15.86’sı tüylüce, %31.01’i piyeten olduğu görülmüştür.Sonuç olarak 2013 yılının ilkbahar ve sonbahar aylarında Afyon bölgesinde koyunlarda karşılaşan ayak hastalıkları prevelansı % 2.62 olarak saptanmıştır.

In this study sheep in Afyon region were investigated in terms of foot diseases. In the research a total of 10327 animals consisted of 9877 (95.65%) female and 450 (4.35%) male were examined. The study was carried out in two stages such as spring and autumn. Those examined 10327 animals 271 had foot lesions. It was observed that %66.04 of lesions were seen in spring and 33.94% in autumn. This shows that the prevalance of foot lesion in animals on pasture was lower than those animals kept in indoor. 61.99% of lesions were located in front feet and %38.01 in hind feet of all lesions. Hoof deformation was 53.13% whereas 15.86% was sinusitis and 31.01% was foot rot of all lesions. In conclusion in spring and autumn months of 2013 the prevalance of foot diseases in sheep was 2.62% in Afyon region.
Investigation of Prevalance of Foot diseases in Sheep in Afyon Region
Keywords: Afyon Bölgesi; Ayak Hastalıkları; Koyun; Prevalans