Kierkegaard’da özgürlük ve maneviyat ilişkisi - Zorlu, Emrullah (Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü)
Bu tez, modern felsefenin önemli figürlerinden Søren Kierkegaard'ın özgürlük ve maneviyat kavramlarını ele alarak, bireyin varoluşsal durumunu ve bu durumun manevi boyutlarını derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Kierkegaard'ın felsefesi, bireyin kendi varoluşunu anlamlandırma süreciyle yakından ilişkilidir ve bu süreç, bireyin manevi yolculuğuyla iç içe geçmiştir. Bu bağlamda, özgürlük sadece dışsal sınırlamalardan bağımsızlık anlamına gelmez, aynı zamanda bireyin içsel çatışmaları ve manevi sorgulamalarıyla yüzleşmesini de kapsar. Tez, Kierkegaard'ın özgürlük kavramını, onun manevi deneyim ve inanç yapısıyla nasıl temellendirdiğini incelemektedir. Kierkegaard'a göre özgürlük, bireyin Tanrı ile olan ilişkisi bağlamında en üst düzeyde anlam kazanır. Bu ilişki, bireyin varoluşsal kaygı ve çaresizlik deneyimlerinden geçerek otantik bir inanç ve teslimiyet durumuna ulaşmasını gerektirir. Bu süreçte, özgürlüğün manevi boyutları ve bireyin manevi yolculuğu, varoluşsal çatışmalar ve krizlerle şekillenir. Bu nedenle, özgürlüğün nihai anlamı, bireyin Tanrı'ya olan teslimiyetiyle doğrudan ilişkilidir.

This thesis aims to deeply examine the existential situation of the individual and the spiritual dimensions of this situation by addressing the concepts of freedom and spirituality of Søren Kierkegaard, one of the important figures of modern philosophy. Kierkegaard's philosophy is closely related to the individual's process of making sense of his own existence, and this process is intertwined with the individual's spiritual journey. In this context, freedom does not only mean freedom from external limitations, but also includes the individual's confrontation with his inner conflicts and spiritual inquiries. The thesis examines how Kierkegaard bases his concept of freedom on his spiritual experience and belief structure. According to Kierkegaard, freedom gains its highest meaning in the context of the individual's relationship with God. This relationship requires the individual to reach an authentic state of faith and surrender through experiences of existential anxiety and despair. In this process, the spiritual dimensions of freedom and the individual's spiritual journey are shaped by existential conflicts and crises. Therefore, the ultimate meaning of freedom is directly related to the individual's submission to God.
The relationship between freedom and spirituality in Kierkegaard
Keywords: Søren Kierkegaard; Varoluşçuluk; Özgürlük; Maneviyat; Tanrı; Søren Kierkegaard; Existantialism; Freedom; Spirituality; God