Üç fazlı NNK şebeke bağlantılı fotovoltaik eviriciler için YSA tabanlı kontrolörlerin uygulanması - Yağan, Yunus Emre; Vardar, Kadir (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Bu çalışmada, üç fazlı üç seviyeli Nötr Noktası Kenetli (NNK) tek aşamalı ve transformatörsüz şebeke bağlantılı bir Fotovoltaik (FV) evirici sistemi için bir Yapay Sinir Ağı tabanlı Akım Kontrolcüsü (YSA-AK) ve bir YSA tabanlı Kapasitör Gerilim Dengeleyici (YSA-KGD) tasarlanmıştır. MATLAB/Simulink ortamında, Orantısal-Rezonans (PR) ve Orantısal-İntegral (PI) kontrolcüler kullanılarak hazırlanan evirici benzetimden elde edilen veriler kullanılarak YSA’lar eğitilmiştir. Tasarlanan YSAKGD, PI tabanlı statik yapıda bir ağdır. YSA-AK ise PR tabanlıdır ve dinamik bir yapıya sahiptir. Elde edilen YSA kontrolcüler, literatürde bulanan diğer YSA kontrolcüler ile ağ yapılarının büyüklüğü ve görevleri esas alınarak karşılaştırıldığında, fazla işlem yükü gerektirmeyen, uygulanması kolay yapıda oldukları görülmüştür. YSA ve klasik kontrolcülerin performansları hem benzetim ortamında hem de laboratuvar ortamında karşılaştırmalı olarak test edilmiştir. Benzetim ortamındaki testler, FV evirici sisteminin güç katı MATLAB ortamında, tüm kontrol yazılımları prototip evirici kontrol kartı içerisinde olacak şekilde bir ortak çalışma yaklaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Bu yaklaşım güç elektroniği uygulamalarında deneysel çalışmaya geçilmeden önce, hazırlanan yazılımın güvenli şekilde test edilebilmesi için genelleştirilmiş bir yöntemdir. Prototip evirici kontrol kartı tasarımında STM32F407VGT6 DISCOVERY Board kiti kullanılmıştır ve kontrol yazılımları MikroC dilinde hazırlanmıştır. Laboratuvar testleri 9kVA’lik 3 fazlı bir NNK evirici devresi ile gerçekleştirilmiştir.

In this study, an Artificial Neural Network-based Current Controller (ANN-CC) and an ANN-based Capacitor Voltage Balancer (ANN-CVB) for a three-phase three-level Neutral Point Clamped (NPC) single-stage and transformerless grid-connected Photovoltaic (PV) inverter system is designed. ANNs are trained using the data obtained from the inverter simulation prepared using Proportional-Resonant (PR) and Proportional-Integral (PI) controllers in MATLAB/Simulink environment. The designed ANN-CVB is a PI-based static network. ANN-CC, on the other hand, is PR based and has a dynamic structure. When the obtained ANN controllers are compared with the other ANN controllers found in the literature on the basis of the size and tasks of the network structures, it is seen that they do not require much computational burden and are easy to implement. The performances of ANN controllers and classical controllers have been comparatively tested both in the simulation environment and in the laboratory environment. Simulation tests are carried out in a cooperation simulation approach. In the cooperation simulation, the entire controller of the grid connected PV inverter is programmed on the prototype inverter control card whereas its power circuits are kept in the Simulink. Using such a cooperation approach in power electronics applications is a generalized method for testing the prepared software safely before the experimental work. In the prototype inverter control card, STM32F407VGT6 DISCOVERY Board is used and the control software is prepared in MikroC language. Laboratory tests are carried out with a 9kVA 3-phase NPC inverter circuit.
Implementation of an ANN based controllers for three phase NPC grid connected PV inverter
Keywords: Yapay Sinir Ağlar; Kapasitör Gerilim Dengeleyici; Akım Kontrolcü; NNK Evirici; PR Kontrolcü; Artificial Neural Networks; Capacitor Voltage Balancer; Current Controller; NPC Inverter; PR Controller