Şuhut Ovası ve Yakın Çevresinin Hidroğrafık Özellikleri - Taş, Barış (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 1999)
Afyon’un yaklaşık 25 km güneyinde bulunan Şuhut Ovası, Orta Anadolu’nun batısındaki Akarçay Havzası içerisinde yer almaktadır. İnceleme alanının en önemli su kaynağı Şuhut Çayı’dır. Şuhut Çayı ovanın kuzeyinde Çakırözü Dere, güneyinde ise Kah Çayı ismini almaktadır. Bunun yanında ova ve yakın çevresinde kaynak sayısı oldukça azdır. Yalnızca ovanın doğusunda debisi çok düşük bir kaynak vardır. Ovayı kateden akarsular, yağışlar ve çok az da olsa yeraltı suları ile beslenmektedir. Bu akarsular yaz mevsiminde buharlaşma ve aşırı kullanıma bağlı olarak kurumaktadır. Ovada yer alan akarsular, kaynaklar, yeraltı suları ayrı ayrı incelenmiş ve bu elemanların belirli dönemlerde yapılan ölçümleri ele alınmıştır. Ancak özellikle Şuhut Çayı üzerinde yeni ölçümlerin yapılmamış olması, eski rasat değerlerini kullanmamıza neden olmuştur. Bu çalışmada DSİ tarafından 1962-66 yılları arasında yapılan ölçüm değerleri kullanılmıştır. Yöredeki akarsular büyük ölçüde yağışlarla beslendiği için bu değerlerin çok fazla değişim göstermeyeceği düşünülmektedir. Yöredeki en önemli ekonomik etkinliğin tarım olması, yörenin hidroğrafık özelliklerinin tarım üzerinde önemli bir etki yapmasına neden olmuştur. Özellikle kuru ya da sulu tarım yöntemlerinin kullanılması yörenin hidroğrafık özellikleriyle yakından ilgilidir. Çalışmamızın sonunda yörede yetiştirilen ürünler ve toprak sınıfları üzerinde durulmuştur.

Şuhut Plaiıı cover approximately 25 km. Southern Afyon and it’s also in Akarçay Basin at the west of Middle Anatolia. Şuhut Stream is the ıuost important water source of the investigation zone and it’s called Çakırözü Brook at the ııorth of the plaiıı and Kah Stream at the south of the plain. In addition to this, amount of ali water sources, at this plain and its environment, is rather low. Ali streams, at the plain. are fed by rainfall and a little groundvvater. These streams are dı ied by extıa use and evaporatioıı in the summer. Streams, sources and groundvvaters, in Şuhut Plain. have been investigated in this study. However, there vvasn’t a new measure on Şuhut Stream therefore we used the old measures. These measures belong to the reports of DSİ vvhich have been done between 1962-66. Because the streams at this region are usually fed by rainfall, it is thought that these measures vvould not change. At this region, agriculture is the most important activity therefore the hydrographic properties effect on agriculture. Particularly using dry or watery farming methods are connected with hydrographic properties. At the end of our studies, we investigate growiig crops and types of soil, which take place in this region.
Keywords: Şuhut Ovası; Hidroğrafik Özellikleri