Kurumsallaşma teorisinde örgütsel Değişim sorunu - Özkara, Belkıs (Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2000)
Örgütlerin incelenmesinde sosyolojik bir bakış açısına sahip olan kurumsallaşma teorisi, örgütleri toplumsal yapının bir parçası olarak inceler. Örgütlerin yapısı ve uygulamaları yalnızca ussal seçim bakış açısından açıklanamaz. Örgütler, içinde bulunduğu örgütsel alanının kurumsal bekleyişlerine, sektördeki genel kabul görmüş inanç, değer ve iş yapma yöntemlerine ve düzenleyici kurumların kurallarına uyarlanmalıdırlar. Böylece yapı ve uygulamalarına meşruiyet kazandıracaktır. Kurumsallaşma örgütlerin çevrelerine nasıl uyarlanacağını açıklarken, örgütsel değişime de reformcu bir bakış açısından yaklaşır.
Keywords: Kurumsallaşma Teorisi; Örgütsel Değişim