Siyerin eşsiz kaynağı Kur'an - Kurt, Eyüp (Karadeniz Zirvesi 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, 2019)
Siyer sözlükte “davranış, hal, hayat tarzı, gidişat, bir kimsenin ahlakı, hayat hikâyesi, tedbir, tabiat, seyahat etmek, idare” gibi anlamlara gelen “siret” kelimesinin çoğuludur. Terim olarak siyer ise, “Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (SAV) 63 yıllık hayatını ve peygamberlik mücadelesini bütün yönleriyle ele alan ilim dalı ve bu alanda yazılan eserler”e denir. Bir Müslüman için Allah'ı sevmenin ve bağışlanmanın ön koşulu Hz. Peygamber'i sevmekten geçmektedir. Nitekim Âli İmran Suresi'nin 31.ayetinde "(Resulüm!) De ki: Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın, Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir" buyrulmaktadır. Aynı surenin hemen akabindeki ayetinde ise "De ki: Allah'a ve Resulü'ne itaat edin. Eğer yüz çevirirlerse bilsinler ki Allah kâfirleri sevmez" buyrulmaktadır. Hz. Peygamber, Yüce Allah'ın âlemlere rahmet ve bütün insanlık için bir nimet olarak gönderdiği ilahi nizamı, bir insan olarak bizzat uygulayan ilk insan olmasından dolayı O'nun hayatını inceleyen siyer vazgeçilemez öneme sahiptir. Çünkü Yüce Yaratıcı "Andolsun ki, Resulüllah, sizin için Allah'a ve ahret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir" buyruğuyla O'nu bütün Müslümanlara numune-i imtisal olarak takdim etmiştir.
Keywords: Siyer; Kaynak; Kur'an