Müziksel işitme okuma ve yazma dersi eğitimcilerinin teknoloji odaklı öğretim materyallerini kullanım durumu ve yeterlilikleri - Özdemir, Osman (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi “AMADER”, 2017)
Müziksel İşitme Okuma ve Yazma dersi, mesleki müzik eğitimi veren kurumların temel alan dersidir. Bu ders sayesinde öğrenciler teorik bilgiler edinecek, çalma söyleme becerilerinde doğru sesleri kullanacak, ritmik saymayı öğrenecek, duyduğu ezgileri notaya alabilecek, ulusal ve uluslararası nitelikteki ezgileri ve ezgilerin getirdiği kültürleri tanıyacaktır. Güzel Sanatlar Liseleri müzik bölümlerinde, alan dersleri içerisinde geniş bir konu içeriğine sahip olan ve hedeflediği kazanımlar açısından yoğun olan Müziksel İşitme Okuma ve Yazma dersi, teknoloji materyallerinin derslerde kullanımında, görsel ve işitsel duyu organlarına hitap edeceği için, öğretimi kolaylaştıracağı, kalıcı öğrenmeyi sağlayacağı ve zaman açısından tasarruf sağlayacağı bilinmektedir. Bu çalışmada; veriler yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla elde edilmiş, Müziksel İşitme Okuma ve Yazma Dersi derslerinde eğitimcilerin teknoloji materyalleri kulanım durumları ve kullanış yöntemleri incelenmiş, teknoloji materyallerini kullanmıyorlarsa nedenleri tespit edilerek, yeterliliklerine katkıda bulunacak öneriler sunulmuştur. Sonuç olarak eğitimciler tarafından program içerisinde var olan teknoloji odaklı kazanımların yetersiz olduğu, eğitimcilerin çoğunluğunun mezun oldukları üniversitelerde teknoloji odaklı materyalleri kullanmaya yönelik ders almadıkları, konu ile ilgili seminer, hizmet içi eğitim gibi faaliyetlerin yapılmadığı ortaya çıkmıştır.

The lesson of developing musical ear, reading and writing is the basic one of the institutions which educate the professional music. Through this lesson, students will obtain theoretical knowledge, will use correct voices in the playing- singing skills, will learn rhythmic counting, will be able to write down the music he or she hears, will learn national and international character of tunes and culture which are brought by melody. It is known that, in the music departments of Fine Art High School, musical hearing-reading-writing lesson which has extensive subject and is targeted in terms of achievements, the usage of technological materials which addresses to visual and auditory sense organs, facilitates the learning, provides the permanent knowledge and saves the time. In this study; data was obtained by the help of structured interview form, the case of usage of technological materials and methods by educators of musical hearing-reading-writing lesson were investigated, the reasons were identified if technological materials had not been used , recommendations were taken to contribute into their sufficiency As a result, It has become clear that the technology-based acquisitions in the program are inadequate, The majority of educators had not taken courses to use technology-oriented materials at universities they graduated, Seminars and in-service training related to the subject had not been conducted. The study; will suggest educators how to use technological materials in the musical hearing-reading-writing lessons, it is thought to be very important in terms of contribution into this field.
Usage status of teaching materials and qualifications that are focused on technology by educators in musical hearing-reading writing lessons
Keywords: Müziksel İşitme; Müziksel Okuma; Müziksel Yazma; Müzik ve Teknoloji; Güzel Sanatlar Lisesi