Tuzluluk, Sıcaklık Ve Işığın Tohum Çimlenmesi Üzerine Etkileri - Yıldız, Mustafa; Kasap, Elvan; Konuk, Muhsin (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2007)
Çimlenme, bitkilerin yaşam döngüsünde kritik bir evredir. Çimlenme hücre bölünmesi ve hücre uzamasını takiben radikulanm çıkışını kapsayan kompleks bir olaydır. Çimlenmede Faz I, su aliminin olduğu evredir. Faz II genellikle tohum kabuğundan radikula çıkışı ile son bulur. Faz III, çimlenmenin sonlanması ve fide büyümesinin başlangıcı ile ilişkilidir. Çimlenme tuzluluk, sıcaklık, ışık gibi birçok çevresel veya tohuma ait faktörlere bağlıdır. Bu derlemede, kritik bir büyüme evresi olan tohum çimlenmesi üzerinde bu abiyotik faktörlerin tek tek veya birlikte etkileri değerlendirilmiştir.
EFFECTS OF SALINITY, TEMPERATURE AND LIGHT ON SEED GERMINATION
Keywords: Tohum, Çimlenme, Tuzluluk, Sıcaklık, Işık