Çocuklarda Suç Türü Ve Nedenlerinin Uyum Analiziyle İncelenmesi - Yılmaz, Veysel; Saraçlı, Sinan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2007)
Bu çalışmadaki amaç, Türkiye genelinde güvenlik birimine gelen veya getirilen çocukların suç türü değişkeni ile bağımlılık yapan madde kullanıp kullanmaması, daimi ikametgahı, güvenlik birimine geliş sayısı değişkenleri arasındaki ilişkilerin uyum analizi ile incelenmesi, değişkenler arasındaki ilişkinin anlamlılığını sınayıp değişken düzeylerinin birlikte değişimini grafiksel olarak göstermektir. Çalışmada bağımlı değişken olarak Türkiye’de güvenlik birimine getirilen çocukların suç türü, bağımsız değişkenler olarak ise, bağımlılık yapan madde kullanıp kullanmaması, daimi ikametgahı ve güvenlik birimine geliş sayısı dikkate alınmıştır. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla uyum analizi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda suç türlerinin, çocukların bağımlılık yapan madde kullanıp-kullanmaması, daimi ikametgahı ve güvenlik birimine geliş sayısına göre farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır. Güvenlik birimine getirilen çocukların işledikleri suç türleri arasından özellikle hırsızlık ile yaralama ve darp önemli bir yer tutmaktadır.

The aim of this study is to examine relations between the variables, crime type of the children who come or are taken to the security unit and addictive substance usage, constant residence of them and number of times they come to the security unit in Turkey with correspondence analysis and by testing the meaningfulness between the variables, to show the change of the levels of the variables together in a graph. In this study, the crime type of the children who come or are taken to the security unit in Turkey, is used as the dependent variable, using addictive substance, constant residence and number of times they come to the security are used as the independent variables. Correspondence Analysis is used to put forward relations between the dependent and the independent variables. As a result of the analysis, it comes out that types of crime differs for using addictive substance, constant residence and number of times that the children come to the security unit. Especially rubbery, wounding and stroke play an important role on crime types of children.
Examining Crime Types And Their Causes At Children With Correspondence Analysis
Keywords: Güvenlik Birimine Gelen ya da Getirilen Çocuklar, Çocukların Suç Türü, İstatistik, Kontenjans Tablosu, Uyum Analizi