Lojistik köy kuruluş yeri seçiminde TOPSIS yöntemiyle merkezlerin değerlendirilmesi - Elgün, Mahmut Nevfel; Aşıkoğlu, Nihat Onur (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2016)
Lojistik köylerinin kurulması, coğrafik açıdan küresel lojistik yolları üzerinde bulunan ülkemizin ekonomik gelişmesi açısından çok stratejik bir yatırım seçeneğidir. Kuruluş kararı sonrasında alınması gereken ilk karar da bu köylerin ülkemizin hangi bölgelerinde olması gerektiği üzerinedir. Kuruluş yeri seçim problemlerinde mevcut kullanılan birçok yöntem bulunmakla birlikte, bunlar içerisinde çok kriterli karar verme yöntemleri ilk sıraları almaktadır. Lojistik köyler için kuruluş yeri seçiminde etkili bir çok kriter bulunmaktadır. Çalışmada lojistik köy olmaya en uygun merkez veya merkezlerin tespit edilebilmesi için aday merkezler, 4 ana kriter altında yer alan toplam 22 kriter ve TOPSIS yöntemi yardımıyla değerlendirilmiş ve lojistik köy olmaya en uygun 3 merkez önerilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda lojistik köy olmaya aday en uygun ilk 3 merkez olarak sırayla Mersin-Merkez, Konya-Merkez ve Bilecik-Bozüyük yer almıştır.

Freight villages are one of the most strategic investment alternatives for Turkey which is on the global logistics way and Silk Road. Turkey’s location is really important for world trade. If this opportunity can be used effectively Turkey can get a big portion from world trade. So the most important matter is locating the freight villages in our country. Location's transportation methods and their capacities are the important factors for determination. There are several methods can be used for location selection. Multi-criteria decision making methods stand out from others because of its characteristics. In this study, for finding centres which are suitable for being freight village, the potential centres will be examined with 4 main criteria and its 22 sub criteria and TOPSIS method. As a result, the most suitable 3 center will be recommended that Mersin-Merkez, Konya-Merkez and Bilecik-Bozüyük.
The location selection of freight villages with TOPSIS multi criteria decision making method
Keywords: Lojistik Köy; Kuruluş Yeri Seçimi; TOPSIS