Bozdoğan’da Yetiştirilen Siyah Alaca İneklerde Vücut Kondisyon Puanı Üzerine Bir Araştırma - Alıç Ural, Deniz (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2012)
Bu çalışma süt sığırlarında vücut kondisyon puanını değerlendirilmesi ve 305 günlük süt verimine vücut kondisyon puanının etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın materyalini, Aydın ilinin Bozdoğan ilçesinde bir süt sığırcılığı işletmesinde yetiştirilen 1-4. laktasyonlarında, bir ve birden fazla doğum yapmış, yaklaşık 2-2,5 yaşlı 48 baş Siyah Alaca sağmal inek oluşturmuştur. Çalışmada, vücut kondisyon puanı 4<VKP olan ineklerin diğer ineklere göre daha yüksek seviyede süt verimine sahip bulunduğu tespit edilmiştir. Buzağılama mevsimi ile laktasyon döneminin 305 günlük süt verimi üzerine olan etkisi önemsizken (P>0.05), vücut kondisyon puanının (VKP) etkisi istatistik bakımdan önemli bulunmuştur (P<0.01).

The aim of this study was to evaluate body condition score (BCS) in dairy cows and to determine its effects on 305 day milk yield. The material of this study involved by 48 head Holstein cows, aged 2.5-4 year, was given pirimarous and multiparous at lactations 1st-4th, raised at a dairy farm in Bozdogan county in Aydin. We found that the 305-day milk yield of cows with a body condition score 4<BCS was found to be at a higher level than other cows in this study. The effects of lactation period and calving season were not found significant (P>0.05), whereas the effect of BCS on 305-day milk yield was found significant (P<0.01).
A Study on Body Condition Score of Holstein-Friesian Cows Raised at Bozdogan
Keywords: Laktasyon; Siyah Alaca İnek; Süt Verimi; Vücut Kondisyon Puanı