Sivas ilinde satılan çiğ inek ve manda sütlerinde listeria spp. varlığının araştırılması - Şahin, Şeyda; Ayyıldız, Abdullah (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Listeria cinsi doğada yaygın olarak bulunmakta ve halk sağlığı yönünden risk oluşturan türleri içermektedir. Listeria türlerinin insanlara bulaşmasından özellikle hayvansal gıdalar (et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri) önem arz etmektedir. Bu nedenle, Sivas ilinde satılan çiğ inek (n=50) ve manda sütlerinde (n=50) Listeria spp. varlığı ISO 11290-1 yöntemi kullanılarak araştırılması çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. İncelenen 100 adet çiğ süt örneğinin %4’ünden (4/100) Listeria spp. izole edildi. Süt örneklerinden elde edilen izolatların polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile doğrulanması yapıldı. Çiğ inek sütlerinin Listeria spp. kontaminasyonu %2 (1/50) olarak belirlenirken, manda sütlerinde %6 (3/50) olarak saptandı. İnek sütünden izole edilen izolat PZR yöntemi ile L. grayi olarak identifiye edilirken, manda sütlerinden elde edilen izotların ise L. seeligeri (n=2) ve L. grayi (n=1) oldukları belirlendi. Ancak, süt örneklerinin hiçbirinde L. monocytogenes tespit edilmedi. Sonuç olarak, Sivas ilinde satılan çiğ inek ve manda süt örneklerinin düşük bir oranının Listeria spp. ile kontamine olduğu belirlendi. İnsanlarda hastalık oluşturan majör türün L. monocytogenes olması nedeni ile, Sivas ilinde satılan çiğ sütlerin bu bakteri yönünden halk sağlığı sorunu yaratması ihtimalinin düşük olduğu görülmüştür. Ancak, düzenli kontrollerin yapılması önem arz etmektedir.

Listeria spp. is widely found in nature and the species pose a risk to public health. Particularly foods obtained from animals (meat and meat products; milk and dairy products) pose a critical risk factor for the transmission of Listeria to humans. Therefore, in this study, the presence of Listeria spp. in raw cow (n=50) and water buffalo milks (n=50) that were sold in Sivas province was investigated by using ISO 11290-1 method. Listeria spp. isolation rate was found as 4% (4/100) in overall raw milk samples. The isolates obtained from raw milk samples were validated by using polymerase chain reaction (PCR). The Listeria spp. contamination rate of raw cow milk was determined as 2% (1/50) and this rate was 6% (3/50) in water buffalo milk. It was determined that Listeria spp. isolates from the raw cow milk was all L. grayi; for the isolates from raw water buffalo milks, the isolates were identified as L. seeligeri (n=2) and L grayi (n=1) by PCR method. However, none of the milk samples was contaminated with L. monocytogenes. Consequently, a low proportion of raw cow and buffalo milk sold in Sivas province were contaminated with Listeria spp. Since the major Listeria specie that is causing disease in humans is the L. monocytogenes, it was observed that the raw milks sold in Sivas province have a slight risk for public health. However, regular monitoring is important for that matter.
Investigation of listeria spp. in raw cow and water buffalo milks sold in Sivas province
Keywords: Listeria Spp.; İnek Sütü; Manda Sütü; PZR