Sıcak dövme sonrası kumda ve havada soğutulan 30MnVS5 çeliğinin mekanik özelliklerdeki değişimin işlenebilirlik üzerine etkisi - Özlü, Barış; Demir, Halil; Türkmen, Mustafa; Gündüz, Süleyman (My University, 2018)
Bu çalışmada, sıcak dövme işleminden sonra farklı ortamlarda soğutulmuş (kum ve hava) 30MnVS5 çeliğinde mikroyapı, sertlik ve kesme parametrelerinin kesme kuvveti ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkisi incelenmiştir. Tornalama deneyleri, kaplamalı karbür kesici takım kullanılarak dört farklı ilerleme miktarında 0.04, 0.08, 0.12 ve 0.16 mm/dev, sabit kesme hızında 180 m/dak ve sabit kesme derinliğinde0,6 mm gerçekleştirildi. Numunelerin optik mikroskop görüntüleri incelenmiş ve sertlik değerleri değerlendirilmiştir. Yapılan deneysel çalışmada farklı ortamlarda soğutulmuş numunelerin mikroyapısı, sertlik ve ilerleme miktarlarının, kesme kuvveti ve yüzey pürüzlülüğü üzerinde önemli bir etkisi olduğu görülmüştür.
Effect of change in mechanical properties on machinability 30MNVS5 steel cooled in sand and air after hot forging
Bu çalışmada, sıcak dövme işleminden sonra farklı ortamlarda soğutulmuş (kum ve hava) 30MnVS5 çeliğinde mikroyapı, sertlik ve kesme parametrelerinin kesme kuvveti ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkisi incelenmiştir. Tornalama deneyleri, kaplamalı karbür kesici takım kullanılarak dört farklı ilerleme miktarında 0.04, 0.08, 0.12 ve 0.16 mm/dev, sabit kesme hızında 180 m/dak ve sabit kesme derinliğinde0,6 mm gerçekleştirildi. Numunelerin optik mikroskop görüntüleri incelenmiş ve sertlik değerleri değerlendirilmiştir. Yapılan deneysel çalışmada farklı ortamlarda soğutulmuş numunelerin mikroyapısı, sertlik ve ilerleme miktarlarının, kesme kuvveti ve yüzey pürüzlülüğü üzerinde önemli bir etkisi olduğu görülmüştür.
Keywords: Sıcak Dövme, Mikroalaşımlı Çelik, İşlenebilirlik