Seksen günlük yaban domuzu fetuslarında kalbin intraventriküler yapılarının morfolojisi - Takçı, Lütfi; Ateş, Sevinç; Başak, Feyza; Akaydın Bozkurt, Yeşim; Kozlu, Tolunay (My University, 2017)
İnsanda ve birçok hayvan türünde kalbin makro ve mikro yapısının ortaya konulduğu çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Ancak yaban domuzu fetuslarında ayrıntılı morfolojik bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Dolayısıyla bu çalışmanın var olan bilgi eksikliğinin giderilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmada %10’luk formaldehit ile tespit edilen 80 günlük yaban domuzu fetusuna ait 7 adet kalp kullanıldı. Diseksiyon ve fotoğraflama işlemlerinden sonra alınan doku örneklerine rutin histolojik prosedür uygulandı. Hazırlanan bloklardan elde edilen 5 mikronluk kesitlere genel histolojik yapıyı ortaya koymak amacıyla Crossman’ın modifiye triple boyama tekniği uygulandı. Valva atrioventricularis dextra’nın incelenen tüm kalplerde cuspis septalis, cuspis angularis ve cuspis parietalis olmak üzere üç yapraktan oluştuğu belirlendi. Valva atrioventricularis sinistra’nın incelenen tüm kalplerde cuspis septalis ve cuspis parietalis olmak üzere iki yapraktan oluştuğu belirlendi. Ventriculus dexter’de dış duvara yerleşmiş 1 adet m. papillaris magnus’a, septal duvara yerleşmiş 1 adet m. papillaris subarteriosus’a ve 1-2 adet mm. papillares parvi’ye rastlandı. Ventriculus sinister’in dış duvarına yerleşmiş 1 adet m. papillaris subauricularis ve 1 adet m. papillaris subatrialis’e rastlandı. Sağ ventriküllerin hepsinde trabeculae septomarginalis’e rastlanırken, sol ventrikülde rastlanmamıştır. Sağ ventrikülde chordae tendinea sayısının 17-24 adet, sol ventrikülde ise 15-20 adet arasında değiştiği belirlenmiştir. Kalbin atrioventriküler hattı boyunca alınan transversal kesitlerde sol ventrikülün dış duvarında subendokardial purkinje hücreleri görüldü. Kalbin uzun ekseni boyunca gömülmesiyle elde edilen kesitlerde ise sol ventrikül septal duvarının subendokardında atrioventricular bundle ve Purkinje hücre toplulukları görüldü. Ayrıca sağ ventrikülün dış duvarından alınan kesitlerde periarterial purkinje hücrelerine rastlandı. Yapılan inceleme sonucunda 80 günlük yaban domuzu fetuslarına ait kalplerde bütün yapıların oluştuğu tespit edilmiştir.

Since there is no literature focused on the macro and micro structrure of the heart of the wild pig fetuses, this study aimed to contribute to the lack of information in this area. In this study, 7 hearts which belongs to the 80 days old fetuses of the wild pigs were used after fixation. After dissection and photographing, Crossmans modified triple staining technique was applied on the sections taken. The right atrioventricular valves possessed septal, angular, and parietal; while the left atrioventricular valves composed septal and parietal cusps. In the right ventricle, there was one posterior papillary muscle on the outer wall, one anterior papillary muscle and 1-2 septal papillary muscles on the septal wall. In the parietal wall of the left ventricle, there was one subauricular papillary muscle and one subatrial papillary muscle. Even the septomarginal trabecula was seen in all right ventricules examined, the left ventricles possessed any. There were17-24 in the right and 15-20 tendinous chords in the left ventricle. In the sections taken along the atrioventricular line, subendocardial purkinje cells were seen at the parietal wall of the left ventricle. In the long axis sections of the heart, there were purkinje cell aggregates and atrioventricular bundle at the subendocard of the septal wall of the left ventricle. Besides, periarterial purkinje cells were seen at the sections of the parietal wall of the right ventricle. It was determined that all the structures were formed at the hearts of 80 days old fetuses of the wild pig.
The morphology of the interventricular structures of the heart in 80-day-old wild pig fetal siblings
Keywords: Anatomi; Fötus; Kalp; Histoloji; Domuz; Anatomy; Fetus; Heart; Histology; Pig