Toprak sanayi hammaddeleri: Pirofillit ve talk - Haner, Serhan (My University)
Yapı sektöründe farklı özelliklere sahip çok sayıda endüstriyel hammadde kullanılmaktadır. Endüstriyel hammaddelerin yapı sektörü içerisindeki kullanım alanlarını belirlemek için en genel sınıflandırma şekli mineral taş ve toprak ürünleri, kimyasal ürünler ve yalıtım malzemeleri olarak yapılabilir. Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) sınıflandırmasına göre taş ve toprağa dayalı sanayi sektörünün ürünleri çimento-klinker, kireç, alçı, cam, seramik kaplama malzemeleri, seramik sağlık gereçleri, teknik seramik, sofra ve süs eşyası, refrakterler, tuğla-kiremit, hazır beton, prefabrik yapı elemanları olarak sınırlandırılmaktadır (Devlet Planlama Teşkilatı, 2008). Toprağa dayalı sanayi sektörü içerisinde kullanılan hammaddelerden ilk akla gelenleri seramik killeri, kaolen, feldispat, nefelinli siyenit, talk, pirofillit, vollastonit, kuvars kumu, kuvars, kuvarsit, marn, kalker, şamot, şiferton ve dolomittir. Çalışmaya konu olan pirofillit (özellikle yaprağımsı olan) ve talk benzer fiziksel özellikler göstermektedir ve seramik karo gibi ürünlerde birlikte kullanılabilmektedir. Ancak tamamen farklı alanlarda da kullanılırlar
Keywords: Yapı Sektörü; Endüstriyel Hammaddeler; Kaolen; Feldispat; Nefelinli Siyenit; Talk; Pirofillit; Vollastonit; Kuvars Kumu; Kuvars; Kuvarsit; Marn; Kalker; Şamot; Şiferton; Dolomittir