Okul yöneticileri ile eğitim yönetimi alanında yapılan bilimsel araştırmalar ve çalışan bilim insanları arasındaki ilişki - Karataş, İbrahim Hakan; Kyzy, Jiydegul Alymidin; Topuz, Cemrenur (My University, 2015)
Bu araştırma, Türkiye’de eğitim yönetimi alanında yapılan bilimsel araştırmaların uygulamaya ne düzeyde yansıdığını belirlemek için okul yöneticileri ile eğitim yönetimi alanında yapılan bilimsel çalışmalar ve çalışma yapan bilim insanları arasındaki ilişkinin niteliğini betimlemeyi amaçlamaktadır. Tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmanın anketi, İstanbul’daki ilk ve ortaöğretim kurumlarında 2010-2011 öğretim yılında görev yapan 310 okul müdürüne uygulanmıştır. Araştırma sonucunda eğitim yönetimi alanında çalışma yapan akademisyenler ile okul yöneticileri arasında teorinin pratiğe aktarılması amacıyla kurumsal bir işbirliğinin zayıf olduğu belirlenmiştir. Okul yöneticilerinin büyük çoğunluğunun yabancı dil bilmediği, eğitim/okul yöneticiliğine dair bir eğitim almadan göreve başladıkları, eğitim yönetimi alanındaki bilimsel araştırmaları ya hiç izlemedikleri ya da çok seyrek izledikleri, bilimsel araştırmaların okuldaki gerçek sorunlara odaklanmadığı, bilim insanlarının okulu yakından tanıma gayretinde olmadıkları, mevzuatın ve üstlerinin bilimsel önerileri uygulamalarında kendilerini engellediği ve bilimsel çalışmalara ulaşmak için yeteri kadar maddi kaynaklarının olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
School administrators’ relationships with academic studies carried out in educational administration and scholars
The study aims at determining the extent of implementation of the theories and research on educational administration. It analyzes the school administrators’ relationships with research studies carried out on educational administration and scholars. The questionnaire used in the survey was applied to 310 school principals and assistant principals in primary and secondary schools in Istanbul. The study has found that the institutional collaboration between scholars and school administrators is weak. It was revealed that the majority of school administrators began office without any specific training in school administration; that they did not follow at all or rarely followed research studies on school administration; that the research studies did not address real problems in schools; that researchers were not interested in knowing schools better; that they felt their attempts to implement research studies were thwarted by their superiors and present regulations; and they had limited access to scientific studies.
Keywords: Eğitim Yönetimi; Okul Yöneticileri; Kuram ve Uygulama; Eğitim