Taşkömürü ve Linyit Kömürlerinin Tuzlu Su İçerisinde Flotasyon Davranışları - Özdemir, Orhan; Çinku, Kenan; Uslu, Tuğba; Kılıç, Emine; Çelik, Mehmet Sabri (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2013)
Yüksek konsantrasyondaki inorganik iyonların solüsyon ve ara yüzeyleri etkilediği, kabarcıklar ile taneler arasındaki kolloidal etkileşimleri değiştirdiği dolayısıyla da minerallerin flotasyonunu etkilediği öteden beri bilinmektedir. Bu çalışmada NaCl, KCl, CaCl2, MgCl2 tuzları içerisinde Türk linyit ve taşkömürlerinin hiçbir flotasyon kimyasalı (kollektör ve köpürtücü) kullanılmadan yüzebilirliği araştırılmıştır. Bunun yanı sıra zeta potansiyel ve köpük stabilite testleri de yapılmıştır. Flotasyon deneyleri, taşkömürünün hiçbir kimyasal kullanılmadan sadece tuzlu su ortamında yüzmesinin mümkün olduğunu gösterirken linyit kömürünün yüzmesinin mümkün olmadığını ortaya koymuştur. Kullanılan tuzlar arasında en iyi yüzdürme özelliği olan tuzun MgCl2, en düşük yüzdürme özelliği olanın da KCl olduğu ortaya çıkmıştır. 1 M tuz konsantrasyonunda yapılan köpük stabilite deney sonuçları da flotasyonla benzer eğilim sergilemiştir. Bu sonuçlar Na+ , K+ , Ca+2, Mg+2 iyonlarının kömür flotasyonu üzerinde iyon spesifik etkisini de ortaya koymuştur.

High salt concentrations have a significant effect on bulk and interfacial water structure, and colloidal interactions between bubbles and particles hence affect flotation of minerals. In this study, the floatability of Turkish coals in the presence of NaCl, KCl, CaCl2, MgCl2 salts without the use of any flotation chemicals (collector and frother) was investigated in detail. In addition, zeta potential and foam stability tests were performed. The flotation experiments showed that it is possible to float the natural hydrophobic coal in salt solutions in the absence of collector and frother. On the other hand, the flotation of lignite coals is generally difficult. Additionally, MgCl2 and KCl solutions showed the highest and the lowest flotation performance improvements, respectively. The froth stability tests at 1 M salt concentration indicated that there is a correlation between the flotation recovery and froth stability. These results also clearly indicated that Na+ , K+ , Ca2+, Mg2+ ions have a strong ion specific effect on the flotation of coal particles.
Flotation Behavior of Bituminous and Lignite Coals in Salty Water
Keywords: Flotasyon; Kömür; Tuz; Zeta Potansiyel; Köpük Stabilitesi; İyon-Spesifik Etki