E-Devletin Benimsenmesi: Sağlık Alanında Bir Uygulama - Engin, Melih; Gürses, Fatih (My University, 2018)
E-Devlet, günden güne kamu kurumları arasında yaygınlaşmaktadır. Buna gerekçe ise kamu yönetimlerinin e-devletten beklentileri gösterilebilir. Bu bağlamda, kamu kurumlarının söz konusu beklentilerine karşılık bulabilmesinin yolu hayata geçirilen e-devlet uygulamalarının muhatapları tarafından benimsenmesinden geçmektedir. Günümüzde her alanda olduğu gibi sağlık sektöründe de bilgi sistemlerinin kullanımı yaygınlaşmaktadır. Artık hastanelerde hastaya ve hastaneye ilişkin kayıtların güvenli bir şekilde tutulması, randevu, hastane içi yönetim, karar destek ve iş akış süreçlerinin iyileştirilmesi ve bu sayede de etkinlik ve verimliliğin arttırılması, hata oranlarının en aza indirilmesi, hizmet kalitesinin arttırılması, hizmet maliyetlerinin düşürülmesi ve hasta memnuniyetinin sağlanması gibi hususi amaçları gerçekleştirmek için Hastane Bilgi Sistemleri’nden (HBS) yararlanılmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, teknoloji kabul modeli ve bilgi sistemleri başarı modellerinden entegre bir model yardımıyla, Türkiye’de kamu hastanelerindeki personelin HBS’leri benimsemesi üzerinde etkili olan faktörleri analiz etmektir. Ampirik araştırmanın bulgularına göre, sistem kalitesi ve kullanım kolaylığı algısı HBS’lere yönelik kullanışlılık algısı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahiptir. Bilgi kalitesi ve hizmet kalitesi HBS’lere yönelik kullanım kolaylığı algısı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte, kullanışlılık algısı ve kullanım kolaylığı algısı değişkenlerinin ise HBS’lerin benimsenmesi üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi bulunmaktadır.
E-Government Adoption: An Application in the Field of Health
E-government is spreading among public institutions from day to day. The rationale for this is that public administrations can be expected from e-government. In this context, the way in which public institutions can respond to their expectations is the way in which e-government applications are adopted by their counterparts. The use of ICTs become widespread in the health sector as it is in all other sectors. In hospitals, Hospital Information Systems (HIS) are used to keep records of patients and hospitals securely, to improve appointment, in-hospital management, decision support and workflow processes. Therefore, HISs are also used to increase efficiency and productivity, to reduce error rates, to increase service quality, to reduce service costs and to realize the specific purposes such as ensuring patient satisfaction. Within this context, the aim of this study is, with the help of technology acceptance model and information systems success model, to analyze the factors effective on the adoption of the HIS by the staff at public hospitals in Turkey. According to the results of the empirical research, the system quality and perceived ease had a positive and significant impact on the perceived of usefulness to HIS. The information quality and service quality had a positive and significant impact on the perceived ease of use to HIS. With this the perceived ease of use and usefulness had a positive and significant impact on the adoption of HIS.
Keywords: E-Devletin benimsenmesi, sağlık sektörü, hastane bilgi sistemleri, teknoloji kabul modeli, bilgi sistemleri başarı modeli