Bir köpekte gastrik yabancı cisim olgusu - Civelek, Turan (My University, 2017)
Köpekler gıda niteliğinde olmayan nesneleri yeme eğilimindedir. Köpeklerde gastrointestinal yabancı cisim olgularının birçoğunda başlıca klinik bulgu kusma ve iştah azalmasıdır. Gastrik yabancı cisim tanısı; fiziksel muayane, radyografi, ultrasonografi ve deneysel laparatomi ile konabilir. Bununla birlikte, tanı ve tedavide en etkin yöntem ise gastroskopidir. Sunulan vaka raporunda, kliniğimize kusma şikayeti ile getirilen 3 yaşlı, erkek, miks ırk köpekte gerçekleştirilen gastroskopik prosedür tartışıldı. Endoskopik muayene sonucu, midede plastik yapıda ve her iki ucunda metal klips olan bir yabancı cisim tespit edildi. Yabancı cisim endoskopik yolla uzaklaştırıldı.

Dogs tend to eat objects that are not food. Dogs with gastrointestinal foreign bodies most commonly present with vomiting and decreased appetite. Gastric foreign bodies diagnosis can be made by physical examination, radiography, ultrasonography and experimental laparotomy. However, the best method of diagnosis and treatment is gastroscopy. In the presented case report, we discussed the gastroscopic procedure performed in 3 year old, male, mixed dog brought with vomiting to our clinic. Endoscopic examination revealed a foreign body with metal clips on both ends of the plastic structure in stomach. The foreign body was removed by endoscopically.
Gastric foreign body case in a dog
Keywords: Endoskopi; Gastroskopi; Özafagoskopi; Duedonoskopi; Köpekler; Endoscopy; Gastroscopy; Oesophagoscopy; Duedonoscopy; Dogs