Tarık Buğra'nın romanlarında millî kimlik tahayyülü: Etno-sembolizm perspektifinden bir okuma - Ergüç, Veysel (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Tarık Buğra’nın millî kimlik tahayyülü bu çalışma kapsamında incelenecektir. Söz konusu inceleme, Buğra tarafından kaleme alınan Osmancık, Küçük Ağa, Firavun İmanı ve Gençliğim Eyvah başlıklı romanlar özelinde olacaktır. İsmi zikredilen metinlerde yansıtılan millî kimlik tahayyülü milliyetçilik kuramlarından biri olan etno-sembolizm perspektifinden okunacaktır. Etno-sembolist yaklaşım çerçevesinde John A. Armstrong ve Anthony D. Smith’in düşüncesine başvurulacaktır. Armstrong’un başvurduğu longue durée kavramı, romanlardaki millî kimlik tahayyülünün anlaşılması için başvurulacak birinci kavram olacaktır. Smith’in icat edilmiş geçmiş kavramı ise romanlardaki millî kimlik tahayyülünün analizi için başvurulacak ikinci kavram olacaktır. Buğra’nın yeniden icat ettiği geçmiş ve millî kimliğin epistemolojisinde Immanuel Kant’ın ödev ahlâkı ve Henry Bergson’un sezgi kavramlarının bulunduğu belirtilecektir. Türkiye’deki millî kimliğin böyle bir tasarımdan uzakta inşa edildiğini belirten Buğra’nın bu tercihe ilişkin düşüncesi Gençliğim Eyvah başlıklı roman üzerinden okunacaktır.

Tarık Buğra's imagination of national identity will be examined within the scope of this study. The aforementioned review will be specific to the novels Osmancık, Küçük Ağa, Firavun İmanı and Gençliğim Eyvah written by Buğra. The imagination of national identity reflected in the mentioned texts will be read from the perspective of ethno-symbolism, which is one of the theories of nationalism. Within the framework of the ethno-symbolist approach, the ideas of John A. Armstrong and Anthony D. Smith will be consulted. The concept of longue durée that Armstrong applied will be the first concept to be applied to understand the imagination of national identity in the novels. Smith's concept of the imagined past in relation to national identity will be the second concept to be applied for the analysis of the imagination of national identity in the novels. It will be stated that Immanuel Kant's morality of duty and Henry Bergson's intuition concepts are included in the epistemology of past and national identity reimagined or reinvented by Buğra. Stating that the national identity in Turkey is built away from such a design, Buğra's opinion on this choice will be read through the novel titled Gençliğim Eyvah.
National identity imagination in Tarık Buğra’s novels: A reading from the perspective of ethno-symbolism
Keywords: Millî Kimlik; Etno-Sembolizm; Longue Durée-Hayali Geçmiş; Roman; Tarık Buğra