Çocukluk deneyimleri, azim ve girişimcilik niyeti ilişkisi: sağlık yönetimi öğrencileri üzerinde bir inceleme - Taş, Mehmet Ali; Yılmaz, Necla (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Girişimcilik niyeti, karakteristik yapısı gereği hem kişilik özelliklerinden hem de içinde yaşanılan çevresel bağlamlardan etkilenmektedir. Buradan hareketle bu çalışmanın amacı; Sağlık Yönetimi öğrencilerinin çocukluk dönemlerinde, ebeveynlerinin olumsuz tutum ve davranışları neticesinde edindikleri deneyimlerin, girişimcilik niyetinin ve azmin ilişkisini incelemektir. Bu amaca yönelik olarak, Süleyman Demirel ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitelerinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde öğrenim gören Sağlık Yönetimi Bölümü 4. Sınıf öğrencileri üzerinde bir araştırma yürütülmüştür. Toplamda 226 kişiden anket tekniği kullanılarak veri toplanmıştır. Bu veriler AMOS 23 ve SPSS 22 paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre çocukluk deneyimleri azmi olumsuz etkilemekte ancak girişimcilik niyetini anlamlı bir şekilde etkilemediği saptanmıştır. İlaveten azmin, girişimcilik niyetini anlamlı ve olumlu etkilediği ortaya çıkmıştır. Ölçeklerin boyutları bağlamında da önemli bulgular elde edilmiştir. Çocukluk dönemlerinde maruz kalınan boyun eğdirici, tehdit edici ve değersizlik içeren anılar, bireylerin yetişkinlik dönemlerindeki hayatlarına da yansımaktadır. Bu bağlamda olumsuz anılar bazı durumlarda girişimcilik niyetini ve hedeflere ulaşma noktasında azimle gayret etmeyi baltalarken, bazen de itaat zincirlerini kırma, özgürlük ve öz kontrol gibi duyguların ortaya çıkmasını destekleyebilmektedir. Bunun yanında ayrıca uzun vadede gayrette ısrar etmek suretiyle azim göstermenin girişimcilik niyetini besleyebildiği görülmektedir.

Entrepreneurship intention is affected by both the personality traits and the environmental contexts in which it grows due to its characteristic structure. From this point of view, the relationship between entrepreneurship intention, grit and childhood experiences that students acquired as a result of their parents' attitudes and behaviors were tried to be revealed in this study. For this purpose, a research was carried out on the 4th grade students of the health management department studying at the Faculty of Economics and Administrative Sciences of Süleyman Demirel and Burdur Mehmet Akif Ersoy Universities. A total of 226 people collected data using the survey method. This data set was analyzed with AMOS 23 and SPSS 22 package programs. According to the findings, childhood experiences affect the grit negatively. However, it has determined that it has no significant effect on entrepreneurship intention. In addition, it has been revealed that grit has a significant and positive effect on entrepreneurial intention. Important findings were also obtained in terms of the dimensions of the scales. Submissive, threatening and worthless memories exposed in childhood are also reflected in the lives of individuals in adulthood. In this context, negative memories sometimes undermine the entrepreneurial intention and grit in reaching goals, while sometimes they can support the emergence of feelings such as breaking the chains of obedience, freedom and selfcontrol. In addition, it is seen that grit by insisting on long-term effort can feed entrepreneurial intention.
Relationship of childhood experiences, grit and entrepreneurship ıntention: a research on health management students
Keywords: Çocukluk deneyimleri; Azim; Girişimcilik niyeti; Sağlık yönetimi