Sağlık yönetimi alanında stratejik maliyet yönetimi üzerine yapılan araştırmaların bibliyometrik analizi - Ünal, Aliye Kübra; Çil Koçyiğit, Seyhan (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
İşletmelerin öncelikli hedefi, değişen piyasa şartları ve rekabet ortamında maliyetlerini kontrol altına alarak yönetim amaçlarını gerçekleştirebilmektir. Stratejik maliyet yönetimi kavramı ise bu doğrultuda işletmelere katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada, işletmelerin yönetim amaçlarını gerçekleştirmeleri doğrultusunda katkı sağlayan stratejik maliyet yönetimine dair, bibliyometrik analiz çalışması yapılarak gelecekteki araştırmacılara detaylı bilgiler sunmak amacı güdülmektedir. Araştırmada kullanılan veriler PubMed veri tabanından yararlanılarak elde edilmiştir. Çalışmanın odak noktasını, “Sağlık Yönetiminde Stratejik Maliyet Yönetimi” anahtar kelimesini temel alan araştırmalar oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında konuyla ilişkili olarak; yazarlar, ülkeler, atıf sayıları, terimler gibi bazı olgulara dair oransal hesaplamalara yer verilmiştir. Bu bağlamda, Türkiye’nin literatüre katkılarının diğer ülkelere kıyasla oldukça kısıtlı olduğuna ulaşılmıştır.

The primary goal of the businesses is to achieve their management objectives by controlling their costs in the changing market conditions and competitive environment. The concept of strategic cost management contributes to businesses in this direction. In this study, it is aimed to provide detailed information to future researchers by making a bibliometric analysis study on strategic cost management, which contributes to the realization of management goals of enterprises. The data used in the research were obtained by using the PubMed database. The focus of the study is on research based on the keyword “Strategic Cost Management in Healthcare Management”. In relation to the subject within the scope of the study; Proportional calculations of some facts such as authors, countries, number of citations, terms are included. In this context, it has been found that Türkiye's contributions to the literature are quite limited compared to other countries.
Bibliometric analysis of research studies on strategic cost management in the field of healthcare management
Keywords: Sağlık Yönetimi; Stratejik Maliyet Yönetimi; Bibliyometrik Analiz; Healthcare Management; Strategic Cost Management; Bibliometric Analysis