Prebiyotik Olarak Kullanılan Sindirilmeyen Oligosakkaritlerin Kanadı Beslemedeki Önemi - Yalçın Kaya, İlkay; Yılmaz Leblebiciler, Özgül D. (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2012)
Kanatlılarda, refahı artırmak ve ekonomik faydalar sağlamak amacıyla rasyonlannda antibiyotikler ve kemoterapikler uzun yıllar kullanılmıştır. Bu durum hem insan hem de hayvanlarda patojenik bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesi riski ile ilgili endişelerin artması nedeniyle kullanımı yasaklanmıştır. İşte bu nedenle de, insan ve hayvanın sindirim sistemindeki smırlı sayıdaki faydalı mikroorganizmaların büyümelerini hızlandıran, patojen mikroorganizmaları ise baskılayan, sindirilmeyen yem ve gıda maddeleri olarak tanımlanan antibiyotik alternatifi büyütme faktörlerinden (verim artırıcılar) prebiyotiklere ilgi son yıllarda artmıştır.

Chemotherapeutics and antibiotics have been widely used in broiler rations to provide economical benefits and improve the welfare of animals. However, the pathogenic bacteria developed resistance to the antibiotics in both animals and human, thus using antibiotics were prohibited due to the increased concerns about the risk. That is why, there has been a great interest on prebiotics which promote the growth factor of limited beneficial microorganisms and suppress the pathogenic bacteria in the digestive system of human and animals. Prebiotics are also defined as undigestable feed and food ingredients, and growth factor for antibiotic alternatives (performance enhancers).
Importance of Non-digestible Oligosaccharides Used as Prebiotic in Poultry Nutrition
Keywords: Kanatlı Performans Prebiyotik; Sindirilmeyen Oligosakkarit