Yönetici değişikliğinin firma finansal performansına etkisi: Bist firmaları üzerine bir inceleme - Açıktepe, Ali; Karamustafa, Osman (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Firmaların finansal performansı üzerinde, CEO ve CFO’ların uyguladıkları politikalar ve aldıkları kararlar kadar bu pozisyondaki yönetici değişiklikleri de önemli etkiye sahiptir. Bu çalışmada, Borsa İstanbul’da 2000-2017 yılları arasında işlem görmüş 73 firmanın CEO veya CFO değişiminden sonra gelen yeni üst düzey yöneticinin firmanın finansal performansı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu değişikliklerden önceki ve sonraki üç dönem arasında firmanın finansal performansında anlamlı farklılık olup olmadığı eşleştirilmiş t testi ile analiz edilmiştir. Finansal performansın ölçümünde aktif kârlılığı, özsermaye kârlılığı, faaliyet kâr marjı, net kâr marjı, satışlarda büyüme, alacak tahsil süresi ve hisse başına kâr finansal göstergelerinden yararlanılmıştır. Bu kapsamda yapılan analiz sonucunda CEO değişikliğinin satışlardaki büyümeye, özsermaye kârlılığına ve hisse başına kâra olumlu bir etkisi olduğu; CFO değişikliğinin ise firmanın faaliyet kâr marjı üzerine olumlu bir etkisinin olduğu gözlemlenmiştir.

In addition to the policies implemented and decisions taken by the CEOs and CFOs, the managerial changes in this position also have a significant impact on the financial performance of companies. In this research, the effect of the new senior manager, who came after the CEO or CFO change of 73 companies traded in BIST between 2000 and 2017, on the financial performance of the company was examined. Paired t test is used to analyze whether there is a significant difference in firm financial performance between the three periods before the CEO or CFO change and the three periods after the change. In the measurement of financial performance, ROA, ROE, operating margin, net profit margin, growth in sales, receivables collection period and earnings per share financial indicators were used. In this context, as a result of the analysis made on the CEO, it was determined that the CEO who came after the change had a positive effect on the growth in sales, return on equity and earnings per share compared to the previous CEO. In the analysis made on the CFO, it was observed that the new CFO, who came after the change, had a positive effect on the company's operating profit margin.
The effect of manager change on the company’s financial performance: a research on Bist firms
Keywords: Finansal Performans; Yönetici Değişikliği; Borsa İstanbul; CEO; CFO; Financial Performance; Manager Change; Borsa Istanbul