Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBudak, Duygu
dc.contributor.authorDoğan Daş, Besime
dc.contributor.authorCamkerten, Güzin
dc.contributor.authorKal, Yavuz
dc.date.accessioned2023-09-07T13:21:20Z
dc.date.available2023-09-07T13:21:20Z
dc.date.issued30.09.2022en_US
dc.identifier.citationBudak, D. , Doğan Daş, B. , Camkerten, G. & Kal, Y. (2022). The Effects of Nutritional Periods on Oxidative Stress Levels in Lambs During Birth-Weaning Period . Kocatepe Veterinary Journal , 15 (3) , 275-284 . DOI: 10.30607/kvj.1054150en_US
dc.identifier.issn1308-1594 / 2147-6853
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/71175/1054150
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/10803
dc.description.abstractIn this study were used 40 newborn singleton Akkaraman and Merino lambs with 4 trial groups consisting of selected 10 lambs homogeneous according to race and gender. Trial was carried out 100 days, covering 5 feeding periods with 21-day periods the first application is on the 14th day from the birth of lambs. The lambs were fed with lamb starter feed for the first two months, then with lamb grower feed ad-libitum and 250 g/day/head dry alfalfa hay. At the end of the study; it was determined that the lowest total antioxidant status (TAS) was in Akkaraman male lambs, the highest was in Merino’s female, and it was found higher in Merino females than males (P<0.05). There was no difference between the groups in terms of total oxidant status (TOS) and native thiol (NTL), during the trial (P˃0.05). Oxidative stress index (OSI) obtained from Akkaraman lambs was found to be higher than Merino, lower OSI was reached in female Merino's, and total thiol (TTL) were increased in Merino male lambs compared to Akkaraman (P<0.05). It was concluded that the Merino had better adaptation to feeding after weaning than the Akkaraman.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, ırk ve cinsiyete göre homojen seçilmiş 10 kuzudan oluşan 4 deneme grubu ile 40 adet yeni doğan tekiz Akkaraman ve Merinos kuzular kullanılmıştır. Deneme, kuzuların doğumundan itibaren, ilk uygulama 14. günde olmak üzere 21 günlük periyotlar ile 5 besleme periyodunu kapsayan 100 gün sürede gerçekleştirilmiştir. Kuzular ilk iki ay kuzu başlangıç yemi, sonrasında deneme süresince kuzu büyütme yemi ile ad-libitum ve 250g/gün/baş kuru yonca otu ile beslenmişlerdir. Araştırmanın sonunda; en düşük total antioksidan seviye (TAS)’nin Akkaraman erkek kuzularında, en yüksek değerinin ise Merinos ırkı dişi kuzularda olduğu, Merinos ırkı dişilerde de erkeklerine göre daha yüksek bulunduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Deneme süresince total oksidan seviye (TOS) ve nativ tiyol (NTL) değerleri bakımından gruplar arasında farklılık olmadığı gözlenmiştir (P˃0.05). Akkaraman ırkı erkek ve dişi kuzulardan elde edilen oksidatif stres indeksi (OSI), Merinos ırkı erkek ve dişi kuzulara ait OSI’nden yüksek bulunmuş, dişi Merinoslarda daha düşük OSI’ne ulaşıldığı (P<0.05), total tiyol (TTL) düzeylerinin Merinos ırkı erkek kuzularda Akkaraman ırkı erkek kuzulara göre arttığı tespit edilmiştir (P <0.05). Merinos ırkının Akkaraman ırkına göre sütten kesim ardından yeme adaptasyonunun daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.1054150en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectLamben_US
dc.subjectOxidative Stressen_US
dc.subjectRuminanten_US
dc.subjectThiol/disulfide Balanceen_US
dc.subjectKuzuen_US
dc.subjectOksidatif Stresen_US
dc.subjectRuminanten_US
dc.subjectTiyol/Disülfit Dengesien_US
dc.titleThe effects of nutritional periods on oxidative stress levels in lambs during birth-weaning perioden_US
dc.title.alternativeDoğum-sütten kesim dönemi aralığında besiye alınan kuzularda beslenme dönemlerinin oksidatif stres düzeyleri üzerine etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümüen_US
dc.authorid0000-0001-9327-3830en_US
dc.authorid0000-0003-2163-2632en_US
dc.authorid0000-0003-2732-9490en_US
dc.authorid0000-0002-3672-0048en_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.startpage275en_US
dc.identifier.endpage284en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster