Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTunca, Ekrem
dc.contributor.authorHoşgör, Yağmur
dc.contributor.authorBülbül, Metin
dc.date.accessioned2023-09-08T12:42:24Z
dc.date.available2023-09-08T12:42:24Z
dc.date.issued31.10.2021en_US
dc.identifier.citationHoşgör, Y. , Tunca, E. & Bülbül, M. (2021). C Vitamininin Karbonik Anhidraz İzoenzimleri (hCA I ve II) Üzerine Etkisi . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 21 (5) , 1038-1045 . DOI: 10.35414/akufemubid.890389en_US
dc.identifier.issn2149-3367
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/65740/890389
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/10849
dc.description.abstractMetabolik faaliyetlerin sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesinde vitaminlerin önemi son derece büyüktür. Suda çözünen bir vitamin olan C vitamini, antioksidan özellik gösterir, nörotransmitasyonda ve kolajen sentezi gibi pek çok biyolojik süreçte rol alır. Karbonik anhidraz (CA) izoenzimleri ise elektrolit salınımı, pH dengesi, iyon taşınımı ve bunlarla ilişkili birçok süreçte rol alır. Çalışmamızda, C vitamininin, insan eritrositlerinden saflaştırılan hCA I ve hCA II üzerindeki inhibisyon etkileri in vitro olarak incelenmiştir. L-Askorbik asidin hCA I ve hCA II izoenzimlerini yarışmasız inhibisyon mekanizması üzerinden inhibe ettiği, Ki değerinin sırasıyla 96.8011.19 µM ve 120.4622.11 µM olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractVitamins play an extremely important role in the smooth functioning of metabolic activities. Vitamin C, which is one of the water-soluble vitamins, has antioxidant properties and plays a role in many biological processes such as neurotransmission and collagen synthesis. Carbonic anhydrase (CA) enzymes play a role in electrolyte release, pH balance, ion transport and many related processes. In our study, the inhibition effects of vitamin C, on hCA I and hCA II purified from human erythrocytes were investigated as in vitro. It was determined that L-Ascorbic acid inhibits hCA I and hCA II isoenzymes through its non-competitive inhibition mechanism, and its Ki value was 96.8011.19 µM and 120.4622.11 µM, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.35414/akufemubid.890389en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectC Vitaminien_US
dc.subjectKarbonik Anhidrazen_US
dc.subjectİnhibisyonen_US
dc.subjectGlokomen_US
dc.subjectVitamin Cen_US
dc.subjectCarbonic Anhydraseen_US
dc.subjectInhibitionen_US
dc.subjectGlaucomaen_US
dc.titleC vitamininin karbonik anhidraz izoenzimleri (hCA I ve II) üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of vitamin C on carbonic anhydrase isoenzymes (hCA I and II)en_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalFen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentKütahya Dumlupınar Üniversitesien_US
dc.authorid0000-0001-7556-8379en_US
dc.authorid0000-0002-8396-4272en_US
dc.authorid0000-0002-4722-447Xen_US
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.startpage1038en_US
dc.identifier.endpage1045en_US
dc.identifier.issue5en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster