Deneysel Diyabet Oluşturulmuş Ratlarda Diyete Katılan Farklı Yapılardaki Saponin İçerikli Bitkilerin Dna Hasarı, Protein Oksidasyonu ve Lipid Peroksidasyonu ile Bazı Biyokimyasal Parametrelere Etkilerinin Araştırılması
Abstract
Bu tez kapsamında deneysel diyabet oluşturulmuş ratlarda, diyete katılan farklı
yapılardaki saponin içeren doğal bitkisel kaynaklardan, steroit yapılı saponin içeren
Yucca schidigera ve triterpenoit yapılı saponin içeren Quillaja saponaria ile ikisinin
karışımlarının etkileri araştırılmıştır. Deneysel diyabet 50 mg/kg STZ’nin intraperitonal
enjeksiyonuyla gerçekleştirilmiştir. Kan glikoz düzeyi 200 mg/dl ve üzerinde olan
denekler diyabetik olarak kabul edilmiştir. Her gurupta 10 rat olmak üzere 5 gurup
oluşturulmuştur. Diyabetik olmayan kontrol gurubu (K) ve diyabetli kontrol gurubu (D)
standart rat yemi ile, Yucca schidigera gurubu (DY) standart rat yemi+100 ppm
Yucca schidigera (Sarsaponin 30®) tozu, Quillaja saponaria gurubu (DQ) standart rat
yemi+100 ppm Quillaja saponaria (Nutrafito®) tozu ve karışım gurubu ise (DQY)
standart rat yemi+100 ppm Yucca schidigera ve Quillaja saponaria karışım (Nutrafito
Plus®) tozu ilave edilmiş deneme rasyonuyla 3 hafta süren araştırma boyunca ad
libitum beslenmişlerdir.
Çalışmamızda diyabet oluşturulan tüm ratlarda beden ağırlığı profillerinin, kontrol
gurubuna göre azaldığı (p<0.01) izlenmiştir. Diyabetik gurupların, kontrol gurubuna
oranla daha fazla su tükettiği fakat DY ve DQ guruplarındaki deneklerin su
tüketimlerinin D ve DQY guruplarına göre azaldığı gözlenmiştir. Diyabetik ratlarda
artan kan glikoz düzeylerininin DY ve DQ guruplarında, D ve DQY guruplarına oranla
azaldığı (p <0.001) görülmüştür. Diyabetik guruplarda azalan insulin düzeylerinin DY
ve DQY guruplarında arttığı (p<0.05) ayrıca DQY gurubunda kontrol gurubu düzeyine
ulaştığı saptanmıştır. Diyabetik ratlarda T-Kolestrol düzeyinin D gurubuna göre DY,
DQ ve DQY guruplarında azalarak (p <0.01) DY ve DQ guruplarında kontrol
düzeylerinin altına gerilediği, artmış trigliserid düzeylerininse, DY, DQ ve DQY
guruplarında önemli düzeyde (p<0,001) azaldığı tespit edilmiştir. Diyabetik
guruplarda azalan HDL-kolestrol düzeyleri DQ ve DQY guruplarında artmış
(p <0.05), DQ gurubunda kontrol gurubu düzeylerinin üzerine çıkmıştır. LDL-kolestrol
düzeyleri DY, DQ ve DQY guruplarının üçünde de istatistiksel önemlilikte olmayan bir
azalma göstermiştir. Diyabetiklerde artmış kan glikoz düzeyinin sonucu olarak ortaya
çıkan oksidatif stres tablosu göstergelerinden MDA düzeylerinin D gurubuna oranla diğer tüm diyabetik guruplarda (p <0.001) anlamlı olarak azaldığı, diyabet gurubunda
artmış olan mononukleer lökosit DNA hasar düzeylerinin DY, DQ ve DQY
guruplarında azalarak (p <0.001) DQ gurubunda kontrol gurubu düzeyine indiği, yine
protein oksidasyonu düzeyinin diyabetik guruplarda artmasına karşın DY, DQ ve
DQY guruplarında azalarak (p<0.05) DQ ve DQY guruplarında kontrol gurubu
düzeyine inmiştir. Diyabetik ratlarda azalan NO düzeyleri DQ gurubunda anlamlı
olarak (p <0.01) artmıştır. Guruplar arasında total antioksidan kapasite düzeyleri D,
DY ve DQY guruplarında kontrol gurubuna göre yüksek, DQ gurubunda ise, kontrol
gurubuna oranla düşük bulunmuş, fakat bu değişimler istatistiksel olarak anlamlılık
göstermemiştir.
Yaptığımız çalışmalar, Yucca schidigera ve Quillaja saponarianın, diyabetik ratlarda
gerek artmış kan glikoz düzeyi ve bozulmuş lipid metabolizmasının gerekse
metabolik parametrelerin düzenlenmesinde tedaviye destek olarak kullanılabileceğini
göstermektedir. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular Quillaja saponaria ve Yucca
schidigeranın birlikte uygulanmalarının, bu bitkilerdeki antihiperglisemik etkili
kimyasalların antagonist bir mekanizmayla baskılanarak, tek tek verildiğinde
gözlenen antihiperglisemik etkinin ortadan kalkmasına yol açtığını göstermektedir.
Bu nedenle konu üzerinde bu mekanizmayı anlamaya yönelik yeni çalışmaların
yapılması gerekmektedir. Elde ettiğimiz veriler, Diayabetes Mellitus’ta artmış oksidatif
stresin olumsuz etkilerinin tamponlamasında ve diyabetik komplikasyonların
önlenmesi veya hafifletilmesinde Quillaja saponarianın Yucca schidigeraya göre
daha etkili olabileceğini göstermektedir.
Sonuç olarak; diyabetik hayvanlarda yaptığımız bu çalışmada Yucca schidigera ve
Quillaja saponaria tozlarının, uygulanan dozda diyetlere eklenmesi ile hiperglisemi
ılımlı düzeyde baskılanabileceği ayrıca bu bitkilerin, hipokolesterolemik ve
antioksidan etkileriyle hastalığın her aşamasında tedaviye destek sağlayabileceği düşünülmektedir. In this thesis, the effects of diet suplementation with different types of saponin
containing plant sources such as Yucca schidigera in streoid type saponin or Quillaja
saponaria in triterpenoid type saponin or mixture of both plants were investigated on
experimentally induced diabetic rats. Experimental diabetes was applied by
intraperitoneal injection of 50 mg/kg streptozotosin. The blood glucose levels around
200 mg/dl and higher were considered as diabetic. Animals were allocated into 5
groups of each containing 10 rats.
Non-diabetic control group (K) and diabetic control group (D) were fed by standart rat
feed. The Yucca schidigera group (DY) by standart rat feed+100 ppm Yucca
schidigera powder (Sarsaponin 30®), Quillaja saponaria group (DQ) by standart rat
feed+100 ppm Quillaja saponaria powder (Nutrafito®) and mix group (DQY) by
standart rat feed+100 ppm Yucca schidigera Quillaja saponaria powder (Nutrafito
Plus®) were fed ad libitum for 3 weeks during the study.
In this study, the profile of body weight was decreased in diabetic rats compared to
non-diabetic control group (p <0.01). It was observed that diabetic groups consumed
more water than non-diabetic control group, however, water consumption of DY and
DQ groups were less when compared to D and DQY groups. It was seen that in
diabetic rats, the increased level of blood glucose was lower in DY and DQ groups
than in D and DQY groups (p <0.001). The decreased levels of insulin in diabetic
groups were increased in DY and DQY groups (p <0.05), moreover the level of the
DQY group almost reached the non-diabetic control group level. In diabetic rats Tcholesterol
levels in DY, DQ and DQY groups were found to be decreased compared
to D group (p <0.01) and it was dropped below non-diabetic control group level in DY
and DQ groups. Furthermore high trigliserid levels significantly decreased in DY, DQ
and DQY groups (p <0,001). Decreased levels of HDL-cholestrol in diabetic groups
were higher in DQ and DQY groups (p <0.05), whereas DQ group exceeded level of
non-diabetic control group. LDL-cholestrol levels showed non-significant decrease in
DY, DQ and DQY groups. MDA, an oxidative stress parameter, is a result of increased blood glucose level in diabetic animals, was decreased significantly in DY,
DQ and DQY groups rather than in D group (p <0.001). Increased levels of DNA
damage of mononuclear leukocytes in D group were decreased in DY, DQ and DQY
groups (p <0.001). In addition DQ group level was as low as at the non-diabetic
control group level. Although protein oxidation level was increased in diabetic
groups, it was decreased in DY, DQ and DQY groups and dropped in DQ and DQY
groups as low as at the non-diabetic control group level. Low level of NO in diabetic
rats was increased in DQ group (p <0.01). Levels of total antioxidant capacity
between groups were higher in D, DY and DQY group than those in non-diabetic
control group, however it was lower in DQ group then non-diabetic control group, but
these changes were found to be nonsignificant.
This study indicated that Yucca schidigera and Quillaja saponaria can be used for the
regulation of increased blood glucose level and disturbed lipid metabolism or
modification of metabolic parameters as treatment support entity. Combined use of
Yucca schidigera and Quillaja saponaria deppressed the antihyperglycemic effects
on diabetes mellitus when applied seperatelly for each plant. This might indicate that
these plants may have antagonist mechanism on the glucose metabolism when used
together. Thus more detailed studies are needed towards the understanding of the
mechanism.
Our findings suggest that Quillaja saponaria seemed to be more effective than Yucca
schidigera on balancing the negative effects of increased oxidative stress and
preventing or diminishing diabetic complications in diabetes mellitus.
As a result, hyperglisemie could be modarately repressed by adding mentioned
doseges of Quillaja saponaria and Yucca schidigera powders in diets of diabetic
animals. Moreover, it can be considered that these plants could support the treament
at every stage of the disease by hypocholestrolemic and antioxidant effects.
Collections
- Doktora Tezleri [154]