Kraker Üretiminde Sarı Haşhaş Ezmesi Kullanımının Bazı Fiziksel Özellikler ve Fenolik Madde Miktarı Üzerine Etkisi
Abstract
Bu çalışmada, sarı haşhaş ezmesi kullanılarak kraker üretilmiş ve haşhaş ezmesinin krakerlerin bazı fiziksel özellikleri ve fenolik madde içerikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Sarı haşhaş ezmesi (Afyon),
kraker formülasyonuna %10, %20 ve %30 oranlarında ilave edilmiştir. Üretilen krakerlerin ağırlığı,
yüksekliği, renk değerleri (L*, a*, b*) ve toplam fenolik madde içeriği incelenmiştir. Kraker ağırlığı ve
yüksekliği, sarı haşhaş ezmesi ilave edilen örneklerde kontrol örneğine kıyasla daha az bulunmuştur. Sarı
haşhaş ezmesi oranı arttıkça kraker ağırlığı ve yüksekliği azalmıştır. Kraker rengi, sarı haşhaş ezmesi
katılan örneklerde daha koyudur. Sarı haşhaş ezmesi oranı arttıkça renkte koyuluk artmıştır. Sarı haşhaş
ezmesi oranı arttıkça L* değeri azalmış, a* ve b* değerleri ise artmıştır. Toplam fenolik madde miktarı,
sarı haşhaş ezmesi ilave edilen örneklerde kontrol örneğine kıyasla daha fazla belirlenmiştir. Sarı haşhaş
ezmesi oranı arttıkça toplam fenolik madde miktarı artmıştır.
Source
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiVolume
18Issue
2URI
http://fenbildergi.aku.edu.tr/wp-content/uploads/2018/09/015401-523-528.pdfhttp://hdl.handle.net/11630/5100