Çölyak hastası çocuklarda glutensiz diyetin hematolojik parametreler üzerindeki etkileri
Abstract
AMAÇ: Çölyak hastalıklı çocuklarda glutensiz diyetin hematolojik
parametreler üzerindeki etkilerini değerlendirmek
amaçlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Öncelikle kliniğimizde çölyak hastalığı
tanısı almış olan çocuk hastalar belirlenmiştir. Daha
sonra retrospektif olarak bu hastalar arasında glutensiz
diyeti doğru şekilde uygulayabilmiş hastalar belirlenmiştir.
Bu hastaların tanı sırasında ve glutensiz diyetten 6 ay
sonra hematolojik parametreleri karşılaştırılmıştır.
BULGULAR: Çölyak hastalığı konulmuş 97 çocuk
hastadan 66’sı çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların
44’ü kız (%66.7), 22’si erkek (%33.3) olup tanı yaşları
ortalama 7.1 ± 4.2 yıl olarak saptanmıştır. Hastalarda
en sık saptanan hematolojik bozukluklar, sırasıyla 38
hastada (%57.5) trombositoz ve 28 hastada (%42.2)
anemi olmuştur. Anemilerin 24’ü (%36.6) demir eksikliği
anemisi, 2’si (%3) folat eksikliği anemisi, 1’i (%1.5) vitamin
B12 eksikliği anemisi olarak değerlendirilmiştir. Altı ay
devam eden glutensiz diyetten sonra anemi sıklığı 8
hastaya (%13) düşmüştür. Glutensiz diyet sonrasında
trombosit sayısı 351.2 ± 11.0 (103/μL)’den 310.5 ± 82.0
(103/μL) değerine, lökosit sayısı 8.82 ± 3.04 (103/μL)’den
8.04 ± 2.56 (103/μL)’ye, ortalama platelet hacmi 10.1 ±1.1
fl’den 9.5 ± 1.2 fl değerlerine düşmüştür. Buna karşılık;
hemoglobin, ortalama korpuskuler volüm ve eritrosit
dağılım genişliği değerlerinde ise anlamlı derecede artış
olduğu görülmüştür.
SONUÇ: Çölyak hastası çocuklarda en sık saptanan
hematolojik bulgular, trombositoz ve anemi olmuştur.
Glutensiz diyet sonrasında anemide düzelme olduğu
görülmektedir. Bundan başka, hemostazda etkili birçok
parametrenin de glutensiz diyetle birlikte düzeldiği
gözlenmiştir. OBJECTIVE: This study aims to evaluate the effects on
hematological parameters of the gluten-free diet in
celiac disease children.
MATERIAL AND METHODS: Firstly, children with celiac
disease were identified in our clinic. Then, retrospectively,
among these patients who were able to perform
gluten-free diet correctly were specified. Hematological
parameters of these patients were compared during the
diagnosis and 6 months after the gluten-free diet.
RESULTS: Sixty-seven of 97 children with celiac disease were included in the study. Forty-four patients were
female (66.7%), 22 patients were male (33.3%) and the
mean age of diagnosis was 7.1 ± 4.2 years. The most common hematologic disorders in patients were thrombocytosis in 38 patients (57.5%) and anemia in 28 patients
(42.2%). Twenty-four patients with anemia (36.6%) had
iron deficiency anemia, two patients with anemia (3%)
had folate deficiency and one patient with anemia (1.5%)
had vitamin B12 deficiency. After 6 months of gluten-free
diet, only 8 patients (13%) had anemia. After the gluten-free diet, platelet counts decreased from 351.2 ± 11.0
(103 / μL) to 310.5 ± 82.0 (103 / μL), leukocyte count decreased from 8.82 ± 3.04 (103 / μL) to 8.04 ± 2.56 and mean
platelet volume decreased from 10.08 ± 1.07 fl to 9.5 ±
1.19 fl. It was determined that there was a significant increase in hemoglobin, mean corpuscular volume and red
cell distribution width values.
CONCLUSIONS: The most common hematological
findings in children with celiac disease are thrombocytosis
and anemia. An improvement has been observed
in anemia after gluten-free diet. In addition, many
hemostasis parameters have been improved with the
gluten-free diet.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp DergisiVolume
19Issue
4Collections
- Kocatepe Tıp Dergisi [154]