Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGürler, Zeki
dc.contributor.authorİpekçioğlu, Volkan
dc.date.accessioned2019-01-29T09:57:02Z
dc.date.available2019-01-29T09:57:02Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://dergipark.gov.tr/download/article-file/398298
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5270
dc.description.abstractBu çalışma Afyonkarahisar’daki 9 farklı satış noktasından 2007-2008 yılları arasında ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında temin edilen 100 adet Afyon kaymağı örneğinde E. coli, E. coli O157:H7 ve L. monocytogenes’in varlığının belirlenmesi amacı ile yapıldı. Analize alınan 100 örneğin hiçbirinde E. coli O157:H7 ve L. monocytogenes saptanmadı. Ancak 7 örnekte E. coli düzeyi sırasıyla: 2,1x102, 1,8x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,2x101, 1,0x102 kob/g olarak belirlendi. Sonuç olarak, Afyon kaymağı örneklerinde E. coli’nin varlığı halk sağlığı için potansiyel bir riski işaret etmektedir. Bu nedenle kaymak üretilen işletmelerde kritik kontrol noktalarının belirlenmesi ve halk sağlığının korunması için üretim şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractThis study was performed to determine the presence of E.coli, E. coli O157:H7 and L.monocytogenes in the Afyon kaymak samples sold at markets in Afyonkarahisar. Hence, a total of 100 Afyon kaymak samples was used as study material which are collected from 9 different salers between 2007-2008 during spring, autumn and winter. E. coli was detected in the 7 of the analyzed 100 Afyon kaymak samples at the numbers of 2,1x102, 1,8x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,2x101, 1,0x102 kob/g, respectively. No E. coli O157:H7 and L. monocytogenes was determined in any of the analyzed samples. Consequently, the presence of E. coli in the samples of Afyon kaymagı indicated a potential public health risk. Therefore it is necessary to detemine and monitor critical control points in the kaymak producing plants and improve the production conditions to protect public health.
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.5578/kvj.66162en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHalk Sağlığıen_US
dc.subjectKaymak
dc.subjectE. Coli
dc.subjectE. Coli O157:H7
dc.subjectL. Monocytogenes
dc.subjectPublic Health
dc.subjectCream
dc.subjectL. Monocytogenes
dc.titleAfyonkarahisar’da tüketime sunulan Afyon kaymaklarında bazı patojen bakterilerin aranmasıen_US
dc.title.alternativeDetermination of some pathogenic bacteria in Afyon kaymak consumed in Afyonkarahisaren_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Üsküdar Selimiye Kışlası, 1. Ordu Komutanlığıen_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.startpage354en_US
dc.identifier.endpage357en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster