dc.contributor.advisor | Çağlar,Abdullah | |
dc.contributor.author | İnce, Merve | |
dc.date.accessioned | 2019-05-28T12:43:44Z | |
dc.date.available | 2019-05-28T12:43:44Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/6310 | |
dc.description | Nowadays, the incidence of certain diseases are increasing. Among such disease, one of
the remarkable deterioration of carbohydrate tolerance is Diabetes Mellitus. It is the
most common endocrin disease worldwide. World Health Organization (WHO) suggest
that more than 300 million people in 2025 in the world can be diabetic.In our country,
diabetes have been so common that the purpose of this thesis is to investigate the
different herbs and spices of mechanisms in the nutritions processes applied; the place
and the importance of those herbs & spices in diabetes treatment.
For controlling and following of Diabetes Mellitus, drugs are used while herbs and
spices are used to support diet and nutrition. In the Diabetes Mellitus patients nutrions
of diseases of plants and herbs have been used since antiquity so that the therapeutic use
of herbs and spices in Turkey and the world has become a common tradition.
In this thesis, researches on the impact of natural herbs and spices which are used to
treat diabetes in Turkey and the World are placed. It will also help those who want to
know about this topic is intended. | en_US |
dc.description.abstract | Günümüzde bazı hastalıkların görülme sıklığı giderek artmaktadır. Böyle hastalıklar
arasında dikkat çekenlerden biri karbonhidrat toleransının bozulması yani Diabetes
Mellitus’dur. Diabetes Mellitus, tüm dünyada en sık rastlanan endokrin hastalığıdır.
Dünya Sağlık TeĢkilatı (WHO), 2025 yılında 300 milyondan fazla insanın diyabetik
olacağını ileri sürmektedir. Ülkemizde Diyabet hastalığı bu kadar yaygın hale
gelmiĢken, bu tezin yapılmasındaki amaç, tedavi sürecinde uygulanan değiĢik bitki ve
baharat türlerinin etki mekanizmasını araĢtırmak ve bu bitki ve baharatların diyabet
hastalarının beslenmesindeki yeri ve öneminin tespitidir.
Diabetes Mellitus kontrol ve takibinde ilaç, diyet ve beslenmeye destek amacıyla bitki
ve baharatlar kullanılmaktadır. Diyabet hastalarının beslenmesinde bitki ve baharatlar
ilk çağlardan beri kullanılmaktadır ki beslenmeye takviye bitki ve baharat kullanımı
Türkiye ve Dünya’da yaygın bir gelenek haline gelmiĢtir.
Bu tezde, diyabet hastalarının beslenmesinde Besin destek öğesi olarak kullanılan, Bitki
ve baharatların etkileri üzerine Ülkemizde ve dünyada yapılan araĢtırmalara yer
verilmiĢtir. Bu konuda bilgilenmek isteyenlere de yardımı olması amaçlanmıĢtır. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Diyabet, Beslenme, Bitkiler, Baharatlar | en_US |
dc.title | DİYABET HASTALARININ BESLENMESİNDE BESİN DESTEK ÖĞESİ OLARAK KULLANILAN BİTKİ VE BAHARATLAR | en_US |
dc.title.alternative | HERBS AND SPİCES THAT CAN BE USED AS NUTRİTİONAL SUPPLEMENTS İN NUTRİTİON OF DİABETİC PATİENTS | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 145 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |