dc.contributor.advisor | Çağlar,Abdullah | |
dc.contributor.author | Işık, Nermin Erol | |
dc.date.accessioned | 2019-05-31T06:04:21Z | |
dc.date.available | 2019-05-31T06:04:21Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/6370 | |
dc.description | In this research, carob fruit which is grown in our country and has high nutritional value
and health benifit was used in traditional tarhana production to obtain new food product
and make new utulization area for carob fruit. For this purpose carob fruit is ground into
flour and added into tarhana at 3%, 5%, and 8% ratio. Also control tarhana was made to
compare the effect of carob flour on tarhana. The physical, chemical, functional and
sensory analyses were conducted on tarhana samples and the results were compared. As
a result, it was shown the carob flour positively effected mineral content of tarhana gave
better result in term of functional properties. It is concluded that a small amount of
carob 3% flour addition into tarhana formulation was liked by consumer in terms of
colour, taste and adour. | en_US |
dc.description.abstract | Bu araştırmada ülkemizde yetişen, besin değeri zengin ve sağlık açısından yararlı bir
meyve olan keçiboynuzunun, geleneksel bir gıdamız olan tarhanaya ilavesi ile hem yeni
bir ürün elde etmek hem de keçiboynuzu meyvesine yeni bir kullanım alanı oluşturmak
amaçlanmıştır. Bu amaçla keçiboynuzu meyvesi öğütülüp un haline getirilmiş ve %3,
%5 ve %8 oranında tarhanaya ilave edilmiştir. Ayrıca kontrol örneği yapılarak
keçiboynuzunun tarhanaya katkısının etkileri incelenmiştir. Örneklere fiziksel,
kimyasal, fonksiyonel ve duyusal analizler yapılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Sonuç olarak keçiboynuzu unu ilavesinin tarhananın mineral madde miktarını olumlu
yönde etkilediği ve fonksiyonel özellik bakımından daha iyi sonuç verdiği görülmüştür.
Tarhanaya %3 gibi az miktarda keçiboynuzu unu ilave edildiğinde renk, tat ve koku
açısından tüketici tarafından daha çok beğenilen bir ürün elde edilebileceği sonucuna
varılmıştır.
2010, | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Keçiboynuzu,Tarhana | en_US |
dc.title | KEÇİBOYNUZLU TARHANA ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA | en_US |
dc.title.alternative | A RESEARCH ON TARHANA WİTH CAROB | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 98 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |