Karbon Kaynağı Olarak Peyniraltı Suyu Atığı Kullanılarak Ramnolipit Biyosürfektanı Üretimi
Citation
Kahyaoğlu, Mustafa Konar, Vahit. "Karbon Kaynağı Olarak Peyniraltı Suyu Atığı Kullanılarak Ramnolipit Biyosürfektanı Üretimi." AKÜ Fen Bilimleri Dergisi 8, Sayı.1 (2008) : 53-62.Abstract
Bu çalışmada karbon kaynağı olarak süt fabrikasının atık maddesi olan peyniraltı suyu kullanılarak Pseudomonas aeruginosa DSM 50071’dan ramnolipit biyosürfektanı elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla peyniraltı suyu ortamında Pseudomonas aeruginosa DSM 50071’in toplam hücre sayısı, ramnolipit miktarı, indirgen şeker miktarı ve kimyasal oksijen isteği araştırılmıştır.
Yapılan çalışma sonunda karbon kaynağı olarak peyniraltı suyu atığında P.aeruginosa’nın üreyip çoğaldığı görülmüştür. Besiortamındaki toplam hücre sayısı 9,5 x 109/ml, en yüksek ramnolipit miktarı 0,48 g/l ve peynir altı suyunun kimyasal oksijen yükünün 90. t % 27 oranında azaldığı tespit edilmiştir.
Source
Fen Bilimleri DergisiVolume
8Issue
1Collections
- Cilt 8 : Sayı 1 [26]