Yem fabrikasında üretilen peletyemlerde pelet kalite faktörü (pkf) değerinin pelet kalitesi ve enerji tüketimine etkisinin incelenmesi
Abstract
Bu araştırmada farklı formülasyonlara sahip karma yemlerdeki PKF değerinin pelet kalitesi üzerine ve enerji tüketimine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede ticari bir yem fabrikasında 4 farklı besi yeminde çalışma planlanmış her bir grup için 1.5 tonluk 6 şarj olarak 9 ton yem üretilmiş toplamda gruplar için 36 ton (24 şarj halinde )yem üretilmiştir. Üretilen her bir şarj için farklı bölgelerden alınan 4 adet numunede Kuru Madde, Ham Protein, Ham Yağ, Ham Kül, Ham Selüloz ve Nişasta besin madde değerleri ölçülmüştür. Pelet dayanıklılık indeksi (PDI) Pfost aleti ile ölçülmüştür. Çalışma sonunda yapılan analizlerde farklı besin madde değerlerinin enerji tüketimlerinde, PDI ve Pelet kalite-ko değerlerinde farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir. Beklendiği gibi genel olarak PKF yüksek olan grupların PDI değeride yüksek bulunmuştur. Spearman korelasyon analizinde kullanılan rasyonların besin maddeleri içinde proteinlerin (Rho = -0,378) ve selülozun(Rho= -0,273) pelet kalitesi üzerine negatif yönlü bir etki oluşturduğu tespit edilmiştir. Enerji tüketimi açısından A grubunun enerji tüketimi (15.77 kw) en düşük çıkmış bunu sırasıyla C (16.45 kw), B (16.51 kw), D(18.28 kw) grupları izlemiştir. Pelet Dayanıklık İndeksi açısından en yüksek olan grup C (92.74) grubu iken bunu sırasıyla A (92.28), D (91.41), B (89.47) grupları izlemiştir. Pelet kalite-ko değerleri açısından A grubu en yüksek değere sahipken bunu sırasıyla C,B,D grupları izlemiştir.
Sonuç olarak aynı ad altında üretilen farklı besin maddelerine sahip karma yemlerden elde edilen Pelet Yemlerin PDI, pelet presin enerji tüketimi, kalite-ko değeri üzerine önemli düzeyde etki oluşturdukları, PDI ile HP ve nişasta’ nın etkileşmesinin HP ve nişastanın köken aldıkları kaynaklara ve kullanılan ısıyla ilgili olarak değiştiği kanaati oluşmuş konu hakkında daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılmıştır. In this study, it was aimed to determine the effect of PQF value of pellet feeds on pellet quality and energy comsumption. In the experiment, 4 different fattening feeds were studied in a commercial feed factory. 9 tons of feed was produced in 6 charges of 1.5 tons for each group and 36 tons of feed was produced for groups in total. There were 4 groups and it was named as A,B,C,D respectly.
Four samples were taken from different regions during production for each charge. The dry matter, crude protein, crude fat, crude ash, crude cellulose and starch nutrient values of the samples were measured.
The pellet durability index (PDI) was measured with the Pfos instrument. At the end of the study, different nutrient values caused differences in energy consumption of pellet press machine. At the same time, it has been found that it makes a difference in the Pellet Durability Index and pellet quality-ko values. As expected, PDI was found to be higher in groups with higher PQF in general. Spearman correlation analysis was perpormed to reveal the relationship between nutrients and PDI. According to the results of this analysis protein ( rho=-0.378) and cellulose (rho=-0.273) had a negatif effect on pellet quality. In terms of energy consumption of group A was lowest(15.77 kw), followed by C (16.45 kw), B (16.51 kw), D (18.28) groups, respectively. In terms of PDI value, the group with the highest PDI was group C(92.74), followed by A (92.28), D (91.41), and B (89.47) groups, respectively. In terms of pelet quality-ko value group A had the highest value in terms of pellet quality-ko values, followed by C, B, D groups, respectively.
As a result, pellet feeds obtained from diets with different nutrients produced under the same name have a significant effect on PDI, pellet press energy consumption, quality-co value. It is concluded that more comprehensive studies are needed on the subject.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]