Afyonkarahisar bölgesinde yetiştirilen holstein sığırlarda süt verimliliği ile ilişkili pit 1 geni mutasyonlarının araştirılması
Özet
Bu araştırmada, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Medikal Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı laboratuvarında bulunan Holstein sığır ırkına ait kanlardan 81 adet örnek üzerinde çalışılmıştır. Çalışmada Memeli organizmalarda büyüme hormonu geninin ekspresyonundan sorumlu olan (Renaville vd. 1997) sığırların 1 numaralı kromozomu üzerinde yer aldığı ve HinfI enzimi kullanılarak da polimorfik varyantlarının saptanabileceği belirlenmiş (Moddy vd. 1995) olan Pit-1 geninin (Pituitary-specific transcription factor) mutasyonu saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmada memelilerde büyüme gelişmede rolü olduğu bilinen bunun yanında süt üretimi ile ilişkili olduğu düşünülen Pit-1 genindeki mutasyonlar saptanmaya çalışılmıştır.
Sığırlar üzerinde yapılan ilişkilendirme çalışmalarında, süt verimi ile ilişkili birçok markör genin olduğu bildirilmiştir (Jiang vd. 2010). Bu genin sığırlarda süt üretimini ile ilişkili MAS aday gen olarak görüldüğünden daha kapsamlı incelenmesi mutasyonların tespit edilmesi için daha uzun süreli ve daha kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu gen üzerine yapılan farklı ırklar ve farklı coğrafi bölgelerde yetişen popülasyon üzerinde yapılmış çalışmalar ile karşılaştırıldığında genel olarak benzer sonuçlar ortaya koyulduğu görülmüştür. In this study, 81 samples of blood from Holstein cattle breed in Afyon Kocatepe University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Medical Biology and Genetics were studied. In the study, it was determined that the Pit-1 gene (Pituitary-specific transcription factor), which is responsible for the expression of the growth hormone gene in mammalian organisms (Renaville et al. 1997), is located on the 1st chromosome of cattle and its polymorphic variants can be detected using the HinfI enzyme (Moddy et al., 1995). Mutation was tried to be detected. In the study, mutations in the Pit-1 gene, which is known to have a role in growth and development in mammals, as well as thought to be associated with milk production, were tried to be determined.
In association studies on cattle, it has been reported that there are many marker genes associated with milk yield (Jiang et al., 2010). Since this gene is seen as a MAS candidate gene associated with milk production in cattle, a longer and more comprehensive study is needed to detect mutations. When compared with the studies on this gene on populations grown in different races and different geographical regions, it was seen that generally similar results were revealed.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/10150Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [635]