Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorPamuk, Şebnem
dc.contributor.authorBiçer, Ebrar
dc.date.accessioned2022-10-24T06:10:07Z
dc.date.available2022-10-24T06:10:07Z
dc.date.issued18.02.2021en_US
dc.date.submitted2021-01-07
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/10159
dc.description.abstractBu çalışmada, Konya Akşehir'de bulunan 14 farklı satış noktasından (aktar, baharatçı, market, eczane) açıkta ve kapalı pakette satılan 10 adet yeşil çay, 10 adet rezene, 10 adet biberiye ve 10 adet sinameki numunesinde aflatoksin B1(AFB1) ve aflatoksin B2 (AFB2) varlığı incelenmiştir. Aflatoksin analizleri için HPLC yöntemi uygulandı. Aflatoksin analizi sonucunda tespit edilen aflatoksin miktarlarının ortalaması yeşil çay numunelerinde 0,0084 ng/g, biberiye numunelerinde 0,0235ng/g, rezene numunelerinde 0,0178 ng/g, sinameki numunelerinde ise 0,0187 ng/g olarak bulunmuştur. Aflatoksin miktarları açısından çay türleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Açıkta satılan çaylarda ortalama 0,01085 ng/g aflatoksin tespit edilirken, kapalı pakette satılan bitkisel çaylarda 0,02651 ng/g aflatoksin tespit edilmiştir. Bulgular değerlendirildiğinde, satış şekline göre aflatoksin varlığı bakımından anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05). Sonuçlara göre, kapalı pakette satılan bitkisel çaylarda aflatoksin miktarları daha yüksek tespit edildi.en_US
dc.description.abstractIn this study, 10 green teas, 10 fennel, 10 rosemary and 10 cinnamon sold in open and closed packages from 14 different sales points (herbalists, spice shops, markets, pharmacies) in Konya Akşehir. The presence of aflatoxin B1 (AFB1) and aflatoxin B2 (AFB2) in the sample was examined. HPLC method was used for aflatoxin analysis. The average amount of aflatoxin determined as a result of aflatoxin analysis was 0.0084 ng/g in green tea samples, 0.0235 ng/g in rosemary samples, 0.0178 ng/g in fennel samples, and 0.0187 ng/g in senna samples. There was no significant difference between tea types in terms of aflatoxin amounts (p> 0.05). While an average of 0.01085 ng/g aflatoxin was detected in teas sold in the open, 0.02651 ng/g aflatoxin was detected in herbal teas sold in sealed packages. When the findings were evaluated, a significant difference was found in terms of the presence of aflatoxin according to the form of sale (p <0.05). According to the results, the amount of aflatoxin in herbal teas sold in sealed packages was higher.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAflatoksinen_US
dc.subjectBiberiyeen_US
dc.subjectBitkisel çayen_US
dc.subjectRezeneen_US
dc.subjectSinameki Yeşil çayen_US
dc.titleZayıflama amacıyla kullanılan bitkisel çaylarda aflatoksin varlığının araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of aflatoxin presence in herbal teas used for weight lossen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin / Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.authorid0000-0001-8708-8022en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorBiçer, Ebrar


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster