Effects of using calcium propionate and trisodium citrate in dairy cows on daily milk yield and milk quality
Citation
Alapala Demirhan, S. (2021). Effects of Using Calcium Propionate and Trisodium Citrate in Dairy Cows on Daily Milk Yield and Milk Quality . Kocatepe Veterinary Journal , 14 (4) , 382-389 . DOI: 10.30607/kvj.842402Abstract
In the current study, 3 groups with similar characteristics were formed in Uşak Cattle Breeders Association Research Farm. A total of 21 cows, which were the third and fourth lactation, were selected and grouped as including 7 Holstein cows in each group. The animals in the first group were given 143 g / kg calcium propionate and the animals in the second group were give 30 mg / kg trisodium citrate orally for two months. The animals in the third group received no additives as a control group. In the farm where the samples were taken, the maintenance and feeding conditions were carried out in optimum conditions. Somatic cell count (SCC), protein, fat, dry matter, lactose, Ph parameters and daily milk yields were examined in the collected raw milk samples. As a result of the quality analysis in the collected milk, in the groups given calcium propionate and trisodium citrate, there was no statistical difference between the groups in all the parameters except for the number of somatic cells (p>0.05). However, a very significant difference was observed in the mean number of somatic cells in the cows treated with trisodium citrate (p<0.001) and Trisodium citrate administration was found to help reduce the number of somatic cells in milk. Bu çalışmada, Uşak Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Çiftliğinde benzer özellikte 3 grup oluşturulmuştur. Rastgele seçilen üçüncü ve dördüncü laktasyon olan 21 inek belirlenmiş, her bir grupta 7 Holştayn ırkı sığır olacak şekilde gruplandırılmıştır. Birinci gruptaki hayvanlara 143 gr/kg kalsiyum propiyonat, ikinci gruptaki hayvanlara 30mg/kg trisodyum sitrat oral yolla verilmiştir. Üçüncü gruptaki hayvanlar ise kontrol grubu olarak hiçbir ilave verilmemiştir. Preparatlar iki ay boyunca haftada bir kez içirilmiş ve ertesi gün sağımdan sonra çiğ sütteki kalite parametreleri incelenmiştir. Numunelerin alındığı çiftlikte bakım ve besleme koşulları optimum şartlarda uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Toplanan çiğ süt numunelerinde somatik hücre sayısı (SHS), protein, yağ, kuru madde, laktoz, Ph parametreleri ve günlük süt verimleri incelenmiştir. Sütte kalite analizlerinde; kalsiyum propiyonat ve trisodyum sitrat verilen gruplarda somatik hücre sayısı hariç tüm parametrelerde grup arasında istatistiksel fark görülmemiştir (p>0,05). Ancak Trisodyum sitrat uygulanan ineklerde ortalama somatik hücre sayıları arasında çok önemli farklılık görülmüştür (p<0,001) ve Trisodyum sitrat uygulamasının sütlerde somatik hücre sayısının azalmasına yardımcı olduğu tespit edilmiştir.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
14Issue
4URI
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/64946/842402#article_citehttps://hdl.handle.net/11630/10591
Collections
- Cilt 14 : Sayı 4 [20]