Structural and technical characteristics of purebred kıvırcık sheep enterprises in kırklareli province
View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
31.03.2022Author
Keçici, Pembe DilaraYalçıntan, Hülya
Öztürk, Nurşen
Coşkun, Rüya
Koçak, Ömür
Yılmaz, Alper
Ekiz, Bülent
Metadata
Show full item recordCitation
Keçici, P. D. , Yalçıntan, H. , Öztürk, N. , Coşkun, R. , Koçak, Ö. , Yılmaz, A. & Ekiz, B. (2022). Structural and Technical Characteristics of Purebred Kıvırcık Sheep Enterprises in Kırklareli Province . Kocatepe Veterinary Journal , 15 (1) , 47-62 . DOI: 10.30607/kvj.1021939Abstract
It was aimed to determine the current general structure of purebred Kıvırcık sheep enterprises, main issues of breeders, and their expectations from the authorities. A questionnaire was applied to farmers in 47 enterprises regarding sheep breeding and various measurements/observations were conducted in the sheepfolds. It has been determined that most of the breeders had a near-lifetime sheep breeding experience and many family members contribute to the breeding. The most commonly used roughage was dry pasture grass and straw, and factory feed and wheat were mostly preferred as concentrate feed. As a result of the study, the amount of area per mother sheep (0.704) and rootstock sheep + one lamb (1.260) was found to be insufficient. Most reported diseases were Bluetongue (45.65%), respiratory system diseases (30.43%) and enterotoxaemia (10.87%) for sheep, and diarrhea/digestive system (45.65%) and respiratory system diseases (36.96%) for lambs. While nearly half of the breeders stated that they were satisfied with sheep farming, the vast majority (81%) stated that they would continue to breed. Most important problems stated by the farmers were feed prices, low product prices, diseases/deaths, finding a shepherd, lack of organization. Most important expectations from authorities were stated as solutions for health issues, marketing problems, increasing product prices and financial support. Yürütülen çalışmada saf Kıvırcık koyun işletmelerinin mevcut genel yapısının, yetiştiricilerin temel sorunlarının ve yetkililerden beklentilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 47 çiftlikte koyun yetiştiriciliği ile ilgili anket uygulanmış ve ağıllarda çeşitli ölçümler/gözlemler yapılmıştır. Yetiştiricilerin çoğunun yaşam boyu koyun yetiştirme tecrübesine sahip olduğu ve birçok aile üyesinin koyun yetiştiriciliğine katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. En sık kullanılan kaba yem kuru mera otu ve saman olup, kesif yem olarak daha çok fabrika yemi ve buğday tercih edildiği gözlenmiştir. Çalışma sonucunda belirlenen anaç koyun (0.704) ve anaç koyun + bir kuzu (1.260) başına düşen alanı miktarları yetersiz bulunmuştur. Yetiştiriciler tarafından en sık bildirilen hastalıklar koyunlar için Mavi dil (%45.65), solunum sistemi hastalıkları (%30.43) ve enterotoksemi (%10.87) ve kuzular için ishal/sindirim sistemi (%45.65) ve solunum sistemi hastalıkları (%36.96) olmuştur. Yetiştiricilerin yaklaşık yarısı koyun yetiştiriciliğinden memnun olduklarını belirtirken, büyük çoğunluğu (%81'i) yetiştiricilik yapmaya devam edeceklerini beyan etmiştir. Yetiştiriciler karşılaştıkları en önemli sorunları yem fiyatlarının yüksek, ürün fiyatlarının ise düşük olması, hastalıklar/ölümler, çoban bulamama ve örgütlenme eksikliği olarak belirtmişlerdir. Yetiştiriciler, yetkililerin çözüm getirmesine ihtiyaç duydukları en önemli konuların; sağlık sorunlarının çözümü, pazar sorununun çözümü, ürün fiyatlarının ve desteklerin artırılması şeklinde ifade etmişlerdir.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
15Issue
1Collections
- Cilt 15 : Sayı 1 [16]