Zayıflama amacıyla kullanılan bitkisel çaylarda aflatoksin varlığının araştırılması
Citation
Pamuk, Ş. & Biçer, E. (2022). Zayıflama Amacıyla Kullanılan Bitkisel Çaylarda Aflatoksin Varlığının Araştırılması . Kocatepe Veterinary Journal , 15 (1) , 94-100 . DOI: 10.30607/kvj.1016244Abstract
Bu çalışmada, Konya Akşehir’de bulunan 14 farklı satış noktasından 10 adet yeşil çay, 10 adet rezene, 10 adet biberiye ve 10 adet sinameki örneğinde Aflatoksin B1(AFB1) ve Aflatoksin B2 (AFB2) varlığı araştırıldı. Analizler HPLC yöntemi ile yapıldı. Toplam 40 bitkisel çay örneğinin hiçbirinde AFB2 tespit edilmezken, %65,0’inde (n=26) AFB1 tespit edildi. Analiz sonuçlarına göre, AFB1 ortalama miktarları yeşil çay, biberiye, rezene ve sinameki örneklerinde sırasıyla; 0,0084, 0,0235, 0,0178, 0,0187 ng/g olarak bulundu. Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’nde bitki çaylarına ilişkin bir düzenleme bulunmamakla birlikte aynı yönetmelikte yer alan kurutulmuş meyvelerde AFB1 için yasal sınır limit 8 μg/kg, baharatlarda ise 5 μg/kg olarak belirtilmiştir. Çalışmada incelenen yeşil çay, biberiye, rezene ve sinameki numunelerine ait aflatoksin düzeylerinin meyveler ve baharatlar için belirlenen yasal limitleri aşmadığı görülmektedir. Ambalajsız çaylarda ortalama 0,01085 ng/g AFB1 tespit edilirken, ambalajlı olanlarda 0,02651 ng/g düzeyinde tespit edildi. Miktar açısından çay türleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Bitkisel çayların ne şekilde satıldığına göre (ambalajlı ya da ambalajsız) aflatoksin varlığına ilişkin anlamlı bir farklılık bulundu (p<0,05). Ambalajlı satılan bitkisel çaylarda aflatoksin miktarının daha yüksek olduğu tespit edildi. In this study, the presence of Aflatoxin B1(AFB1) and Aflatoxin B2 (AFB2) were investigated in 10 green tea, 10 fennel, 10 rosemary and 10 senna samples from 14 different sales points in Konya Akşehir. (AFB2) was investigated. Analyses were made by HPLC method. While AFB2 was not detected in any of the 40 herbal tea samples, AFB1 was detected in 65,0% (n=26). According to the results of the analysis, the average amounts of AFB1 in green tea, rosemary, fennel and senna samples were found to be 0,0084, 0,0235, 0,0178, 0,0187 ng/g respectively. Although there was no regulation on herbal teas in the Turkish Food Codex Contaminants Regulation, the legal limit for AFB1 in dried fruits in the same regulation was 8 μg/kg, and in spices 5 μg/kg. It was observed that the aflatoxin levels of green tea, rosemary, fennel and senna samples examined in the study did not exceed the legal limits set for fruits and spices. While an average of 0,01085 ng/g AFB1 was detected in unpackaged a level of 0,02651 ng/g was detected in packaged teas. There was no significant difference between tea types in terms of amount (p>0,05). A significant difference was found in the presence of aflatoxin according to how the herbal teas were sold (packaged or unpackaged) (p<0,05). It was determined that the amount of AFB1 was higher in packaged herbal teas.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
15Issue
1Collections
- Cilt 15 : Sayı 1 [16]